Fudbalskom loptom protiv diskriminacije

20:22, 26.04.2018.
Thumbnail

"Fudbalska lopta je alat koji moze da ujedini svijet", poruka je koja stiže sa stadiona “Drago Kovačević” u Žeravici, nadomak Gradiške.

A, tamo se pod parolom “Loptom protiv nasilja, rasizma i diskriminacije” ujedinilo tridesetak dječaka i djevojčica na prvom fudbalskom kampu nacionalnih manjina u Republici Srpskoj.

"Stop nacionalizmu, rasizmu i diskriminaciji želimo da prikažemo kroz fuablal. Poenta je da djeci kroz fudbal prikažemo ravnopravnost i jednakost, da kažemo ne rasizmu i diskriminaciji. Imao dječake i djevojčice uzrasta od osam do šesnaest godina. tu su pripadnici islamske vjeroispovjesti, pripadnici romske zajednice i pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti", naveo je Goran Čejić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Svi oni pod budnim okom trenera družili su se sa fudbalskom loptom. Ideja za organizovanje kampa, potekla je od Svjetske organizacije Roma, a oberučke su je prihvatile krovne kuće fudbala u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Partenri smo UEFA-e i FIFA-e. Dobili smo velika priznanja za ovu našu promociju. Želimo da se loptom spajaju djeca bez obzira na boju kože, vjeru i naciju. Ne mržnji, kako na stadionima tako i van stadiona", izjavio je Teufik Dedić Toti, predsjednik Svjetske organizacije Roma.

“U vremenu kada rasizam i diskriminacija bujaju na svim poljima i svim meridijanima, naša obaveza je da budemo glas razuma i spustimo loptu", fudbalskim rječnikom dočarava svrhu kampa Dedić. Pomalo kroz šalu dodaje, da se mene pita, mi Romi, bili bi suvereni vladari svjetskog fudbala.

"Romi žive po cijelom svijetu, a u Brazilu nas ima najviše. Nejmar, Pele, Ronaldinjo su Romi, to jedna romska populacija koja je zadivila svijet. Romi su i Kristijano ronaldo i Kvarežma. Pa, mi bi trebali imati najbolju reprezentaciju na svijetu. Samo da se mene pita i da mi se da malo prostora i mogućnosti", kaže Teufik Dedić Toti, predsjednik Svjetske organizacije Roma.

Žeravica je bila prva stanica, a u narednih godinu dana, ovaj kamp biće organizovan širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Ideja samo jedna -da se u što većoj mjeri iskorijene nasilje, rasizam i diskrminacija, kako na sportskom terenu, tako i van njega.