Fond zdravstva RS: Uštedama do smanjenja deficita!

16:50, 13.10.2017.
Thumbnail

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u posljednjih 11 mjeseci zaustavio je negativan trend poslovanja, odnosno rast deficita i obaveza, tako da su obaveze 31. avgusta ove godine iznosile 454.205.990 KM, što je za 94.905.881 KM manje nego istog dana pretprošle, a za 121.227.589 KM manje u odnosu na prošlu godinu.

Iz Fonda podsjećaju da su 31. avgusta 2015. godine obaveze iznosile 549.111.871 KM, a godinu dana kasnije 575.433.579 KM, te da je najveće smanjenje obaveza postignuto, zahvaljujući dogovoru o kompenzaciji potraživanja i obaveza sa Hrvatskom u decembru 2016. godine.

Iz Fonda navode da je deficit od 1. januara do 31. avgusta ove godine 5.373.186 KM, dok je u istom periodu prošle godine bio 89.421.732 KM, a 2015. godine 86.576.449 KM.

"Deficit je, finansiranjem Fonda u ovoj godini manji za 94 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, odnosno za 93,8 odsto u odnosu na isti period 2015. godine", navode iz Fonda.

Iz Fonda napominju da je pozitivan trend u poslovanju Fonda postignut, zahvaljujući brojnim mjerama koje je preduzelo novo rukovodstvo, kao što su smanjenje cijena dijalize sa 130 i 110 evra na 103 evra, 20 odsto niže cijene usluga iz oblasti kardiohirurgije i drugih zdravstenih usluga u zdravstvenim ustanovama van Srpske, te pojeftinjenje lijekova.

"Dodatno je unaprijeđena saradnja sa finansijkim institucijama i kontrolnim organima, a na osnovu prijava koje Fond prosljeđuje Poreskoj upravi naplaćeno je oko 20 miliona KM doprinosa u prvoj polovini godine, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", istakli su u Fondu.

U saopštenju se navodi da je novom sistematizacijom Fonda smanjen broj rukovodećih mjesta, čime su smanjeni i rashodi za lična primanja zaposlenih.

U Fondu ističu da su smanjeni i rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga, u koje spadaju troškovi energije, komunalnih usluga, režijski materijal, tekuće održavanje i slično, i to za 67,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Fonda ukazuju i na probleme sa kojima se suočavaju, a na koje ne mogu da utiču, prvenstveno činjenicu da se gotovo kompletan zdravstveni sistem finansira od doprinosa za zaposlene koji čine samo 35 odsto osiguranika.

"Pri tome za oko 40.000 radnika za prvih šest mjeseci ove godine nije uplaće doprinos ni za jedan mjesec. Situacija je još nepovoljnija, imajući u vidu da trećinu osiguranika čine penzioneri za koje je u odnosu na region najniža stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje i iznosi jedan odsto, odnosno 3,65 KM mjesečno po penzioneru", ističe se u saopštenju.

U Fondu naglašavaju da su sve to razlozi zbog kojih su rashodi veći od prihoda, odnosno što je ostvaren negativan finansijski rezultat u iznosu od 5,3 miliona KM.

"Naime, ostvareni prihodi Fonda u prvih osam mjeseci iznosili su 407,1 milion KM, dok su rashodi bili 412,5 miliona KM", naglašavaju u Fondu.

Iz Fonda napominju da se skoro 90 odsto ukupnih rashoda odnosi na finansiranje zdravstvene zaštite osiguranih lica, poput finansiranja usluga koje pružaju domovi zdravlja, bolnice, lijekova na recept, liječenje van Srspke, finansiranje skupih citostatika i bioloških lijekova, kako za maligne tako i za nemaligne bolesti.

Iz Fonda ističu da razmatraju mogućnost da bolnicima obezbijede veći iznos sredstava u odnosu na sada ugovoreni s ciljem da na ovaj način osiguranicima obezbijede dostupnu i kvalitetnu bolničku zdravstvenu zaštitu i da im se sve usluge pružaju na vrijeme.

"S obzirom na to da inicijative o dodatnim izvorima finansiranja zdravstvenog sistema na nivou BiH još nisu usvojene i da sadašnji izvori finansiranja nisu dovoljni, Fond će se obratiti i Vladi da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne zdravstvenom sistemu", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda pozivaju javnost Srpske, vlast i opoziciju, da razumiju značaj zdravstvenog sistema i visine troškova neophodnih za liječenje osiguranika, te da podrže inicijative za uvođenje posebnih akciza na duvan i alkohol, kao i inicijativu Fonda da dio premije od autoodgovornosti usmjeri na zdravstvo.

(Srna)