Flaša viskija na aukciji je prodata za milion dolara

09:20, 20.05.2018.
Thumbnail

Flaša rijetkog škotskog viskija iz 1926. godine prodata je za rekordnih 1.1 milion dolara na aukciji u Hong Kongu. Samo sat vremena ranije, druga takva kupljena je za tek nešto manje novca, ali i dalje više od jednog miliona američkih novčanica.

Ove boce, poznate i kao “sveti gral Makalana” javnosti nisu bile dostupne još od prethodne aukcije na kojoj su bile izložene, a koja se odigrala prije trideset godina, navodi britanski “Gardijan”.

O vrijednosti tog pića dosta govori činjenica da su u njihovoj seriji proizvedene svega 24 flaše i to kao poklon destilerije “Makalan” svojim najvažnijim mušterijama. Sem toga, poznate su i po svojoj specifičnoj ambalaži s etiketama koje su oslikali umjetnici Valerio Adami i Piter Blejk.

Flaša sa Adamijevom etiketom otišla je u ruke kolekcionaru koji je bio prisutan na aukcijskom skupu, dok je druga prodata telefonskim putem, a obojica kupaca ostali su anonimni.

Kako navodi Denijel Lem, šef odsjeka za vrhunska vina i viskije “Bonhama” u Hong Kongu, prodate boce najznačajniji su primjerci viskija proizvedenog u 20. vijeku i ponude za njih pristizale su iz cijeloga svijeta.

Prethodni rekord u cijeni viskija držao je paket od šest “Makalanovih” boca, prodatih prošle godine za nešto manje od 985.000 dolara. Cjenovni rekord za jednu bocu držao je takođe proizvod ove destilerije, “Makalan M Imperijal”, koji je 2014. godine kupljen za nešto manje od 630.000 dolara.

(Srpskainfo)