Firma Borisa Gašpara kupila 43 odsto akcija Banjalučke berze

22:03, 23.10.2017.
Thumbnail

Firma „Green Blue“, na čijem se čelu nalazi bivši potpredsjednik Vlade RS i ministar trgovine i turizma Boris Gašpar, kupila je 43 odsto akcija Banjalučke berze, čime je postala njen najveći pojedinačni akcionar.

Do kupovine je došlo nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u RS koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku, a kojima je omogućeno da jedan akcionar ima više od 20 odsto akcija berze.

Ovim  su potvrđene informacije Capitala, koji je odmah po usvajanju izmjena zakona, pisao da bivši ministar planira da preuzme Banjalučku berzu.

„Green Blue“ osnovala je „Sino-RS Investment Group“ Banjaluka čiji direktor je, takođe, Gašpar, dok je osnivač „Sino –RS“ u Banjaluci srpsko-kineska firma „Sino-RS Investment Group Limited“ iz Hong Kong koju vodi direktor Jin Li.

Banjalučka berza ima 2.660 akcija koje su donedavno bile raspoređene na 11 akcionara koje su činile banke i brokerske kuće.

Međutim, nakon što su svoje akcije Gašparu prodali NLB banka, UniCredit banka i Sberbanka, berza sada ima osam akcionara, a najveći, sa 43 odsto učešća, je „Green Blue“. Prethodno je „Sino-RS“ kupila Akcija broker, koji je, takođe bio akcionar berze i to preduzeće preimenovala u „Green Blue“.

Kako se saznaje proces kupovine akcija berze trajao je mjesecima, a završen je prije desetak dana.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić potvrdio je da je došlo do promjene akcionara berze, ali više detalja nije želio da otkriva jer, kako kaže, to nije u njegovoj nadležnosti.

Direktor firme „Green Blue“ Boris Gašpar danas je odbio da komentariše kupovinu akcija berze.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se u narednom periodu odvijati stvari na berzi i da li će doći do promjena u upravljačkoj strukturi. Gašparu nedostaje samo sedam odsto plus jedna akcija da postane većinski vlasnik.

Pored „Green Blue“, akcionari berze su i dalje Addiko banka, Nova banka, Pavlović International banka, Eurobroker, Advantis broker te dvije banke u stečaju –  „Bobar banka“ i „Banka Srpske“

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS, koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili krajem prošle godine po hitnom postupku ukinuta je odredba koja je predviđala da berza mora imati najmanje pet akcionara, a akcionari sada mogu biti i fizička lica. Pored toga uvedena je mogućnost dobrovoljne likvidacije berze. Ovim izmjenama ukinuta su i ograničenja kod isplate dividende akcionarima. Do sada je akcionarima moglo biti isplaćeno samo 50 odsto dobiti.

Iz sudnice u berzu

Stručnjaci iz ove oblasti sa kojima je Capital ranije razgovarao smatraju da ovakve zakonske izmjene predstavljaju sistemski rizik za tržište kapitala, jer opstanak Banjalučke berze sada može zavisiti samo od jednog lica, koje potencijalno može biti njen jedini vlasnik.

Boris Gašpar, koji je bio potpredsjednik Vlade Dragana Mikerevića, bio je optužen za nesavjesno poslovanje. Optužnica ga je teretila da je sa svojim pomoćnikom Bracom Vrančićem kršio propise čime su omogućili prodaju dijela poslovnih prostora “Boske” u namjeri pribavljanja imovinske koristi većem broju pravnih lica.

Tom optužnicom bio je obuhvaćen i bivši direktor RK „Boska“ Vladislav Babić, a on se teretio za zloupotrebu službenog položaja u slučaju prodaje poslovnog prostora “Boske”, odnosno stana u površini većoj od 100 kvadrata SDS-u, te prodaje 15 poslovnih prostora u prizemlju ove robne kuće, a čime bi kako se to navodilo u presudi, pričinio ovom objektu štetu od 1,5 miliona maraka

Međutim, poslije maratonskog procesa koji je trajao 20 mjeseci oni su krajem 2010. godine oslobođeni ovih optužbi.

(Capital.ba)