Fahrudin Radončić pred Sudom BiH oslobođen svih optužbi

13:25, 16.05.2018.
Thumbnail

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, oslobođen je danas svih optužbi za uticaj na pravosuđe.

Izricanje presude u Sudu BiH pratio je veliki broj članova SBB-a, a neki od njih odluku su dočekali ispred suda, jer nije bilo dovoljno mjesta u sudnici za sve one koji su bili zainteresovani da prate ovaj događaj.

Izlazak Radončića iz sudnice brojne stranačke pristalice dočekale su aplauzom ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

"Dogodilo se ono što smo od početka tvrdili, nezavisan sud ipak ima hrabrosti da jednako tretira i tužilaštvo i odbranu", rekao je Radončić po izlasku iz Suda BiH koji ga je oslobodio optužnice po svim tačkama.

Na pitanje hoće li se sada kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Radončić je šaljivo odgovorio: "Nisam odavde, idem".

Suđenje je trajalo više od dvije godine, saslušano je na desetine svjedoka, te su prezentovani brojni snimljeni telefonski razgovori, SMS i viber prepiske koje su razmjenjivali optuženi.

radoncic-presuda

Radončić je od početka procesa negirao krivicu, tvrdeći da je cijeli slučaj politički montiran. Bio je optužen da je predvodio grupu koja je od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. ometala rad pravosuđa, na način da je prijetnjama, zastrašivanjem i navođenjem svjedoka Azre Sarić, podsticao na davanje lažnog iskaza. Prema optužnici, Radončić je Azri Sarić, bivsoj djevojci Ramiza Delalića Ćele, obećao korist ako ona na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu svjedoči na nacin da zaštiti Radončića, kao i Keljmendija.

(ATV)