Evropska noć muzeja u Banjaluci: Umjetnost i zabava na jednom mjestu

18:29, 17.05.2018.
Thumbnail

U subotu će u u Muzeju Republike Srpske i Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci biti održana jedna od tradicionalnih manifestacija - Evropska noć muzeja.

"Evropska noć muzeja počinje u subotu u 18 časova, tema je vino i srednji vijek, a naslanjamo se na građu prirodnjačkog odjeljenja" rekla je u emisiji "5 do 7" ATV-a Ana Brataševec PR Muzeja Republike Srpske.

Ona pojašnjava da je početak rezervisan za najmlađe posjetioce, kada će biti održane radionice za djecu.

"U 20 časova i trideset minuta počinje glavni sadržaj cjelovečernjeg programa. Muzej, u saradnji sa četiri vinarije prezentuje izložbu priče o vinu. Kolekcija se savršeno uklapa u tematiku srednjeg vijeka uz specifične arome vinarija, koje će biti prezentovane", kaže Brataševec.

Naravno, tu je i izložba kolekcija haljina kneginja Melanija Ećim, studija Melanija, čije se kreacije savršeno odgovaraju temetici srednjeg vijeka, uz arome vinarija.

Branka Šestić PR Muzeja savremene umjetnosti pojašnjava da program kod njih počinje u 20 časova i da će trajati do kasnih časova.

"Osnovna je postavka Punktumi- zbirka inostrane umjetnosti u Muzeju savremene umjetnosti sadrži 100 djela od 80 autora iz 17 evropskih zemalja. Program počinje dječijim horom, za mlađu publiku. Primjenili smo novi pristup, da publika doživi nešto, a ne samo da posjeti izložbu. Programi su koncipirani da mogu doći djeca, đaci, studenti i odrasli", kaže Šestićeva.
Muzički program će biti nastavljen nastupom popularne elektro pop grupe Nipl pipl, koji nastupaju pod maskama.