Evo na kakav poremećaj ukazuju nemiran san i često buđenje

11:16, 04.09.2017.
Thumbnail

Hronični problemi sa spavanjem povezani su s atrijalnom fibrilacijom, privremenim, ali opasnim poremećajem srčanog ritma, pokazalo je istraživanje.

Analiza koju su vodili Gregori Markus (univerzitet u Kaliforniji) i Metju Kristensen (univerzitet u Mičigenu) razmatrala je skoro 14 miliona slučajeva i pokazala da osobe koje pate od nesanice, čestog buđenja i drugih problema tokom spavanja pate od poremećaja srčanog ritma.

Osobe s atrijalnom fibrilacijom imaju veći rizik od srčanog udara. Iako takvo stanje može biti posljedica starenja, učestalost se povećava za 4 odsto svake godine, a razlozi nisu dovoljno objašnjeni.

Mnoge studije pokazuju da apneja, prestanak disanja tokom sna, može dovesti do atrijalne fibrilacije i drugih zdravstvenih tegoba.

Jedan od autora studije Ričard Beker rekao je da nisu očekivali da će doći do otkrića da i osobe koje nisu patile od apneje mogu dobiti atrijalnu fibrilaciju.

Rezultati su pokazali da osobe koje su se često budile imaju 33 odsto veću šansu da obole od atrijalne fibrilacije. Studija nije objasnila zašto nedostatak sna čak i s normalnim disanjem može štetiti srcu, ali autori vjeruju da je taj mehanizam povezan s odgovorom tijela na stres.

Beker vjeruje da bi kardiolozi trebalo da naglase važnost sna kao što naglašavju važnost dijete i vježbanja za zdravlje.

(B92)