Evo koga je magazin Tajm proglasio za ličnost godine...

08:45, 07.12.2017.
Thumbnail

Žene iz grupe "Rušiteljke tišine" (The Silence Breakers"), koje su u javnosti podigle svijest o seksualnom zlostavljanju u svijetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, proglašene su ličnostima 2017. godine.

"Žene koje su prekinule tišinu" osnivači su pokreta #MeToo, kampanje na društvenim mrežama osnovane sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na seksualno uznemiravanje u Holivudu.

.@TIME’s 2017 Person of the Year: The Silence Breakers https://t.co/7cYyxgpU5U pic.twitter.com/lL1PH4STcS

— TODAY (@TODAYshow) December 6, 2017

Nakon što je glumica Alisa Milano popularizovala ovaj haštag, javile su se hiljade žena koje su željele da podijele svoju priču.

Mnoge poznate dame tako su riješile da progovore o "javnim tajnama" u svijetu zabave i negativnim iskustvima u toku svoje karijere. Među njima su glumica Ešli Džad, aktivista Tarana Burke, glumica Selma Bler, američka političarka Sara Gelser, pjevačica Tejlor Svift i glumica Rouz Mekgovan.

The Silence Breakers are TIME's Person of the Year 2017 #TIMEPOY https://t.co/mLgNTveY9z pic.twitter.com/GBo9z57RVG

— TIME (@TIME) December 6, 2017

U najužem krugu kandidata za ličnost 2017. godine našli su se američki biznismen Džef Bezos, američki predsjednik Donald Tramp i kineski predsjednik Si Đinping.

Prema mišljenju čitalaca koji su učestvovali u anketi magazina, ličnost godine je Muhamed ibn Salman, prestolonasljednik Saudijske Arabije.

Magazin Tajm ličnost godine bira još od 1927.

(b92)