Evo kako da uštedite novac iako imate malu platu!

20:51, 16.05.2018.
Thumbnail

Štednju učinite dijelom svog života, bez obzira kolika su vam primanja. Ovi savjeti će vam sigurno pomoći.

1. Kod tebe ili kod mene?

Naš prvi savjet za jednostavnu štednju: pozovi prijatelje kod sebe. Osim što nećeš potrošiti toliko novca kao u kafiću, mnogo je udobnije nego većina glasnih i zadimljenih lokala.

2. Kovanica trik

Ne, to nije mađioničarski trik, ali će učiniti čuda za tvoj novčanik. Dakle, svaki put kad ti u ruke dođe kovanica od 1, 2 ili 5 KM stavi je na stranu i kasnije u kasicu. Iznenadićes se kad otvoriš kasicu ako ti bude neka frka.

3. Minimalizam

Ono što je trenutano popularno u drugim područjima života, možeš lako iskoristiti i na finansije. Sigurno ti je poznato sljedeće: ulaziš u kupatilo, a gomila kozmetičkih proizvoda zabljesne te već pri ulasku. S time je sada kraj! Kupuj kozmetičke proizvode komad po komad i iskreno se zapitaj koliko ih često koristiš i da li su ti baš svi neophodni? Kad si ih posljednji put koristila? Videćeš kako će se broj smanjiti. Manje je više! A to vredi i za sve ostalo od odjeće... Jer, da, gomilamo čak i hranu pa na kraju i dio nje završi u đubretu.

4. Samo keš

Podigni novac sa bankomata – jednom nedeljno - i to svotu koju možeš da potrošiš te nedjelje. Karticu skloni potom u fioku. Zapisuj sve svoje izdatke. Vidjećeš kako će se potrošnja smanjiti.

5. Zbogom, kupovino iz frustracije

To zaboravi! Zašto? Kad si frustrirana zbog nečega i ideš u kupovinu, onda najčešće sumanuto trošiš – jer se time tešiš i nagrađuješ. To nikako nije dobro – niti za novčanik, niti za tvoje živce.

6. 7 dana i 10-minutno pravilo

Kad želiš nešto da kupiš, nemoj to odmah da uradiš, nego pusti da prođe malo vremena i gledaj druge stvari po prodavnici 10-ak minuta. Ako još uvijek baš jako želiš tu stvar, onda odmah na kasu! Ako si nesigurna, bolje se zaustavi. Dobro razmisli. Posebno kada je riječ o većim investicijama – neka prođe sedam dana da dobro razmizliš. Kod kuće – ne u prodavnici.

7. Trik s kovertom

Ovo je vrlo jednostavan, ali superučinkovit trik. Odredi tačno koliko možeš da potrošiš za mjesec dana. Stavi tu svotu u kovertu i vadi novac kada je potreban. I nema varanja!

8. Bez pritiska

Kad smo u žurbi i pod pritiskom idemo u kupovinu, obično nam u kolicima završi nešto neplanirano. Nikada nemoj da ideš u kupovinu ako negdje žuriš i ako nemaš vremena – u tim slučajevima kupuje se jedino ono najnužnije.

9. Dalje ruke od onlajn kupovine

Klik ovdje, klik tamo i ode pola plate! Tako je jednostavno kupovati putem Interneta – upravo zato nemoj to da radiš! Imaj na umu šta ti je zaista potrebno. Još jedan praktični dodatak: nema troškova poštarine, čekanja i puta do pošte.

10. Male stvari… …čine život srećnim

I upravo je štednja na velikim stvarima bolja. Napravi spisak velikih stvari koje želiš i jednom godišnje priušti sebi jednu.

(Alo)