EU uvodi dodatne kontrole za putnike sa Balkana

19:52, 20.10.2017.
Thumbnail

Za ulazak u EU, građanima Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, biće potrebno odborenje njenih nadležnih službi, plan je to Evropske komisije. Za ulazak u "šengenski prostor" i dalje neće biti potrebne vize, ali putnici će morati da prođu dodatne kontrole.

Ministri inostranih poslova zemalja Zapadnog Balkana bili su protiv ove ideje.

"Ovo će kada stupi na snagu, da zakomplikuje dosta putovanje i ja mislim da se radi o jednom potezu koji se donosi iz razloga bezbjednosti, kako to vide u EU, a sa druge strane imaće dosta, loših efekata na učvršćivanje i jačanje evropskog duha i evropske priče u zemljama Zapadnog Balkana", rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Plan je da će se odobrenje tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata. Putnici će, osim ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Takođe će morati da "vlasti EU obavijeste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje -terorizam, seksualno iskorišćavanje djece, trgovinu ljudima ili drogom, ubistva i silovanja, kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za posljednjih deset godina. U Delegaciji EU u BiH, nisu bili rječiti.

"Zahvaljujemo na upitu koji ste poslali te vas molimo da u vezi vašeg upita direktno kontaktirate kolege iz Evropske komisije u Briselu", saopštili su iz ove delegacije.

Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biće odbijena dozvola za putovanje. Putnici će za uslugu prethodne provjere morati da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati period za putovanja od tri godine, odnosno dok važi pasoš. Prijedlog još treba da dobije zeleno svjetlo Savjeta ministara EU. Pošto je postupak je složen sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dvije godine.