EU udarila kontru SAD: Brisel preuzeo mjere za izbjegavanje sankcija Iranu

21:18, 18.05.2018.
Thumbnail

Evropska unija preduzela je korake kako bi se izbjegle sankcije SAD Iranu i spasio međunarodni sporazum o nuklearnom programu Teherana.

Evropska komisija je napravila korak kako bi pomogla kompanijama iz EU da izbjegnu kazne SAD i kako bi vlade zemalja članica mogle direktno da plaćaju centralnoj bancu Irana za naftu.

Iz Komisije je saopšteno da preduzima korake nakon što su lideri EU juče u Sofiji dali "zeleno svjetlo" za tako nešto.

U saopštenju se dodaje da je Evropska komisija pokrenula zvaničan postupak da aktivira statut za blokiranje sankcija iz 1996. godine, dodajući na listu sankcije SAD Iranu koje ulaze u opseg tog statuta.

Izvršno tijelo EU se nada da će statut stupiti na snagu prije 6. avgusta, kada ponovno uvedene sankcije stupe na snagu, javio je AFP.

"Statut zabranjuje kompanijama EU da se povinuju ekstrateritorijalnom efektu sankcija SAD", saopšteno je iz Komisije.

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je prošle sedmice da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodao da će Iranu ponovo biti uvedene sankcije.

Mediji su juče prenijeli da će Evropska komisija danas pokrenuti proces aktivacije zakona koji zabranjuje evropskim kompanijama da se povinuju sankcijama SAD protiv Irana i kojim se ne priznaju bilo kakve odluke suda kojima američke mjere stupaju na snagu.

(Srna)