ETA: Izvinjavamo se za bol i zlo koje smo nanijeli

10:59, 20.04.2018.
Thumbnail

Baskijska separatistička organizacija ETA izvinila se za zlo koje je nanijela žrtvama i članovima porodica tokom pola vijeka oružane borbe za nezavisnost Baskije.

"Svjesni smo da smo tokom ovog dugog perioda oružane borbe izazvali mnogo boli i nanijeli nepopravljivu štetu. Želimo da izrazimo naše poštovanje prema mrtvima, ranjenima i žrtvama akcija ETA. Iskreno se izvinjavamo", navela je ETA u saopštenju objavljenom u baskijskom listu "Gara".

Rojters napominje da je ovo izvinjenje uslijedilo nakon što su mediji javili da se očekuje da ETA početkom maja objavi konačno rasformiranje, čime bi okončala višedecenijsku nasilnu kampanju za nezavisnost Baskije od Španije.

Ta organizacija je 2011. godine proglasila prekid vatre, a oružje je položila u aprilu prošle godine.

ETA u saopštenju ističe da je "pomirenje jedan od zadataka Baskije", dodajući da se to "već dešava među građanima".

ETA je odgovorna za smrt više od 800 ljudi, uključujući policajce, političare i privrednike prije nego što je 2011. godine odustala od oružane kampanje za nezavisnost Baskije i predala oružani arsenal.

I Francuska i Španija gdje je ETA počinila većinu svojih smrtononskih akcija za više od 40 godina, zahtijevale su njeno raspuštanje.

(Tanjug)