Erdoganov portparol: Vučić se dobro pripremio

07:21, 12.10.2017.
Thumbnail

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio za današnji "Blic" da je posjeta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji protekla u izvanrednoj atmosferi.

Kalin, za kojeg "Blic" navodi da je jedini političar ovlašćen da govori u ime turskog predsjednika, ocijenio je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlično pripremio za posjetu turske delegacije i pokazao toplinu i gostoprimstvo, a kao veoma važnu činjenicu istakao je što su dva predsjednika posjetila Novi Pazar i srela se sa muslimanskom zajednicom.

To, kako je naglasio, pokazuje da se muslimanskoj zajednici u Srbiji poklanja pažnja. "Srbija se otvara prema svojim građanima, ali i prema svijetu i Evropi. U tom kontekstu srpsko-turski odnosi dobiće novi implus", rekao je Kalin.

On je dodao da se tokom posjete turske delegacije razgovaralo i o pozivu na dijalog o Kosovu i poručio da Turska podržava i ohrabruje Vučića da nastavi razgovore Beograda i Prištine.

"Takvi problemi iziskuju vrijeme, vođstvo, strpljenje, mudrost... i vidim to sa obe strane, srpske i kosovske", rekao je Kalin za "Blic" i napomenuo da je riječ o regionalnom pitanju koje je važno i za Srbiju i za region.

Prema njegovim riječima, to je proces između Beograda i Prištine, ali ako Turska nešto može da uradi - rado će to učiniti.

"Potpuno podržavamo proces i nadamo se da će on koristiti obema zajednicama i cijelom regionu. Ako mi nešto možemo da uradimo da olakšamo ili ubrzamo, rado ćemo to uraditi", rekao je Kalin.

Kao jedan od najvažnijih sporazuma koji su potpisani tokom posjete turske delegacije Kalin je izdvojio ugovor koji sprečava dvostruko oporezivanje i poboljšava poslovnu okolinu za turske investitore.

"To je podsticaj da se više investira u Srbiju", rekao je on.

Na pitanje da li Srbija može da kombinuje vojnu neutralnost uz dobre odnose sa NATO i Rusima i na konstataciju da je Srbija kupila ruske "migove", a Turska S-400 iako je članica NATO, Kalin kaže da je u današnjem svijetu potrebno proširiti spoljnu politiku, a ne fokusirati se samo na jednog partnera.

"Samo zato što smo dio NATO ili želimo u EU, ne znači da treba da imamo loše odnose sa Rusima. To je hladnoratovski mentalitet", rekao je on i dodao da je kupovina sistema S-400 bila suverena odluka Turske.

Što se Srbije tiče, smatra, ona se kreće pravim putem time što ima dobre odnose sa Evropom, zapadnim blokom s jedne strane, i s Rusima s druge. "Ako želite politiku balansa, dobre odnose sa što više aktera da biste zaštitili svoje nacionalne interese, to zahtieva otvoreni um i horizonte u spoljnoj politici", poručio je Kalin.