Erdogan: NATO "poludio" jer smo kupili S-400 od Rusije

15:47, 13.09.2017.
Thumbnail

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zabrinutost unutar NATO-a povodom odluke njegove zemlje da kupi ruski odbrambeni raketni sistem S-400.

Erdogan je istakao da je sporazum potpisan i da je depozit isplaćen.

Ne navodeći nijednu zemlju posebno, Erdogan je izjavio da su NATO "saveznici poludjeli" zbog tog sporazuma.

Turska će "nastaviti da preduzima mjere predostrožnosti kada je riječ o bezbjednosti i braniće se", poručio je Erdogan, prenio je AP.

Turski mediji su juče objavili da je Turska potpisala sporazum sa Rusijom o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400, što je prva veća turska kupovina oružja iz Moskve.

Ovaj sporazum je najznačajniji dogovor koji je Ankara postigla sa jednim od proizvođača oružja koji nije članica NATO-a, prenio je AFP.

Moskva je, takođe, potvrdila da je postignut sporazum sa Turskom.

Vladimir Kozhin, savjetnik ruskog predsjednika za vojnotehničku saradnju, rekao je da je ugovor potpisan i da su u toku pripreme za njegovo sprovođenje.

Kozhin je dodao da su odluke vezane za taj sporazum u skladu sa ruskim strateškim interesima i da razumije zašto pojedine zapadne države pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku.

Pregovori o nabavci ruskog raketnog sistema počeli su neposredno nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj, 15. i 16. jula prošle godine.

Zvanični Vašington je u više navrata izrazio nezadovoljstvo povodom tog sporazuma.

(Tanjug)