Epidemiolozi zatražili spiskove o vakcinaciji: Prijete li nam male boginje?

21:00, 14.11.2017.
Thumbnail

Zbog pojave malih boginja u Srbiji, a nakon epidemije na Kosmetu, epidemiolozi iz Instituta za javno zdravstvo su od domova zdravlja u Srpskoj tražili da još jednom pregledaju kartone i utvrde koliko je djece primilo MRP vakcinu.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu te podatke uredno dostavljamo Institutu već godinama.

"Dom zdravlja u Banjaluci već četiri godine u svojoj proceduri ima obavezu da revidira kartone sve djece koja su u kartoteci, a tekuće godište, pogotovo godište koje je vezano za problematiku MRP vakcine, znači '16 i '17 godište - četiri puta godišnje", navodi Marina Radinković, nadzorna sestra u Centru za vakcinaciju Nova Varoš.

U Institutu za javno zdravstvo tvrde da je u pitanju samo mjera predostrožnosti, ali ipak priznaju da smo ugroženi zbog smanjenog obima vakcinacije. Kažu da se taj problem može riješiti pravilnom edukacijom, a ne državnom represijom.

"Možda nemamo dovoljno pedijatara, na televiziji, imunologa i infektologa. Naravno da njih treba biti veći broj. Najbolja je varijanta da se roditeljima objasni, a da se ljudima koji pričaju sve i svašta o vakcinaciji to ne dozvoljava, da ne dobijaju auditorijum, odnosno da ne iznose ono što nije tačno i nije istinito", kaže  Slavica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kada se pročulo za pojavu morbila u regionu, u banjalučkom Domu zdravlja kažu da su roditelji pohrlili u Centar za vakcinaciju. Ipak, posljednjih godina je sve manje vakcinisanih.

"U posljednja tri mjeseca je porast broja vakcinisane djece, zahvaljujući nekim preduzetim mjerama. Inače, taj trend traje već neko vrijeme, ne samo vezano za vakcinu MRP, nego je smanjena sveobuhvatna stopa vakcinisanosti djece i drugim vakcinama, ne samo MMR vakcinom", navodi Sanela Nikolić Tepić, pedijatar u Domu zdravlja Banjaluka.

MRP vakcina, koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka došla je na loš glas kada je u jednoj studiji povezana sa autizmom. Iako je dokazano da ta veza ne postoji, mnogi roditelji i dalje bježe od vakcinacije, a epidmeilozi vjeruju da se bolest koja je bila iskorijenjena, zbog toga i vratila. Prošle godine je u Srpskoj MRP vakcinu dobilo 74 odsto djece, a za kolektivni imunitet je potrebno više od 94 procenta.