Elektroprivreda Srpske kupovala struju mimo preporuke da to nije potrebno

19:10, 18.04.2018.
Thumbnail

Elektroprivreda RS nije imala potrebe da kupuje struju na ljeto prošle godine, stoji u internom dokumentu koji je u posjedu ATV-a.

U izvještaju piše da umanjenje proizvodnje od 160 gigavatsati u vrijeme remonta TE Ugljevik neće ugroziti snabdijevanje potrošača u RS. Piše i da je ukupna proizvodnja električne energije u ljetnim mjesecima između 470 i 490 gigavatsati, dok je potrošnja između 300 i 320, i da planirani remont ne bi trebalo da dovede do većih problema.

vlcsnap-9559-04-26-21h50m15s151

Uprkos tome, Elektroprivreda je kupila struju od slovenačkog ponuđača, po cijeni od oko pedeset evra po megavatsatu, u doba godine kada je, zbog hidroloških prilika, dosta skuplja na tržištu.

Kako ATV nezvanično saznaje, prije slovenačke, stigle su još dvije ponude, obje sa povoljnijim uslovima. U drugom internom dokumentu koji je takođe u posjedu ATV-a, iskazana je potreba za hitnom nabavkom struje od 1. do 9. jula prošle godine, za potrebe optimizacije HE na Trebišnjici. I ta inicijativa dolazi nakon pomenutog izvještaja.

Elektroprivreda Srpske jedina u regionu prodaje i kupuje struju na tenderima, iako je električna energija roba kojom se uglavnom trguje na berzi. V.d. direktor Željko Kovačević ni danas se nije javljao na telefon. Izvršni direktor za tehnička pitanja u jučerašnjoj telefonskoj izjavi poručio je da nema namiještanja tendera, i da se sve radi u skladu sa zakonom.

"Apsolutno odbacujem i pozivam sve organe RS i nadležne organe da ispitaju i provjere sve ovo o čemu ja pričam. Sve je rađeno po zakonu i pravilnicima koji su takođe napisani u skladu sa zakonom", kaže izvršni direktor za tehnička pitanja u ERS Maksim Skoko.

Objašnjavajući kratke rokove za prijavljivanje na tender, o kojima je ATV izvještavala, izvršni direktor, Maksim Skoko, poručuje da nema potrebe za odugovlačenjem, jer kupcima ili prodavcima struje ne treba nikakva posebna tenderska dokumentacija.

Tvrdi da je to uobičajena procedura u kojoj nema ništa sumnjivo ni protivzakonito. Ipak, u tenderskoj dokumentaciji jednog od oglasa za kupovinu električne energije, dostupnoj na veb stranici Elektroprivrede, piše da prodavac mora da prikupi dvanaest različitih dokumenata.Među njima su i bankarska garancija, ovjereno ovlašćenje kod notara, izvod iz sudskog registra, uvjerenje da protiv ponuđača nije pokrenut stečaj ili likvidacija. Slično je i sa ponudama kupaca.

vlcsnap-9839-10-13-07h37m16s428

Tenderi u “Elektroprivredi” zatvaraju se nakon tri do četiri dana, u koja uglavnom ulazi i vikend, tako da, u nekim slučajevima, zainteresovani imaju samo 24 časa da prikupe potrebne papire. Ponude se nerijetko otvaraju istog dana kada se potpisuje ugovor. Ni to nije neobično, objašnjavaju u Elektroprivredi, jer su, kako kažu, cijena i količina najvažniji faktori u kupoprodaji.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS ni danas nije bio raspoložen da priča o reorganizaciji Elektroprivrede, ali ni o nezvaničnim informacijama da MUP istražuje poslovanje uprave.