Elektrokrajina slavi 70 godina rada: Predstavljena nova poštanska marka

20:43, 19.04.2017.
Thumbnail

Dva dalekovoda, valovita linija i broj 70. Tako izgleda nova poštanska marka sa motivima preduzeća Elektrokrajine Banjaluka.

U saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti, Pošte Srpske izdale su 10.000 primjeraka markica u apoenima od 90 feninga.

"Mi smo negdje pokušali simboliku da prevedemo u taj vizuelni identitet i 70 godina. Očigledno se vidi iz samog znaka. Dok ta linija koja presjeca 70 godina ispod pokriva, znači grli znak Elektrokrajine, koji je zaista prepoznatljiv", kaže Jelena Grubor, dizajner.

Od 1947. godine kada je osnovano pod imenom Električno preduzeće Banjaluka, do danas je mijenjalo ime i organizacioni oblik. Kao dio sistema Elektroprivrede Republike Srpske posluje već četvrt vijeka.

"Nakon integracije četiri regionalna preduzeća iz Banjaluke, Prijedora, Jajca i Bugojna, 1963. mijenja ime u Električno Banjaluka. Nakon promjene političkog i privrednog sistema usvaja se sadašnji naziv Elektrokrajina", rekla je Seka Kuzmanović, direktor Elektrokrajine.

Jubilej će biti obilježen izložbom fotografija i eksponata u Banskom dvoru. Planiran je i kulturno-umjetnički program koji će upotpuniti proslavu sedam decenija rada Elektrokrajine.