Eksperti OPCV-a u Dumi 18. aprila

22:00, 16.04.2018.
Thumbnail

Eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) posjetiće u srijedu, 18. aprila, sirijski grad Dumu, rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Kirilov na konferenciji za novinare u Hagu.

Vašington je optužio Rusiju da blokira međunarodne inspektore u prilasku lokaciji navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, tvrdeći da su Rusi ili Sirijci poremetili dokaze na terenu.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Džejms Matis i šef združenog štaba američke vojske Džozef Danford obavijestiće Senat sutra ujutro o Siriji, rekao je danas izvor u Senatu.

Mnogi američki zakonodavci vrše pritisak na administraciju Donalda Trampa da iznese više informacija o sirijskoj politici, posebno nakon raketnog napada na Siriju, koji su izvršili Vašington i njegovi saveznici.

Takođe, generalni direktor OPCV-a Ahmet Uzumdžu zatražio je podatke o navodnim žrtvama napada hemijskim oružjem u Dumi.

"Uputio sam pismo generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Gebrejsusu (Tedros Adhanom Ghebreyesus) u kome sam zatražio da Svjetska zdravstvena organizacija sa nama podijeli informacije o žrtvama koje je prikupila preko svojih partnera na terenu", rekao je on na 58. sjednici Izvršnog savjeta OPCV-a, prenio je večeras TASS.

(Srna)