Edi Rama izlaganje počeo na albanskom, a završio na engleskom

  • 18. Oct 2017.08:16

Tokom panela na Samitu 100 poslovnih lidera koji se održava u Skoplju premijer Edi Rama je svoje izlaganje počeo na albanskom jeziku.

Rama je ubrzo konstatovao da nema prevoda sa albanskog, pa je obraćanje nastavio na engleskom jeziku.

"Da li ste danas bili spriječeni da govorite na albanskom jeziku?", bilo je jedno od prvih pitanja upućenih Rami na pres-konferenciji koja je održana poslije panela, na šta je on odgovorio odrečno.

Mislim da nisam bio spriječen da govorim albanski. Trenutno govorim albanski i niko me ne sprečava”, rekao je Rama.

Prethodno je na panelu govorio o budućnosti regiona u narednih deset godina, ocijenivši da EU do tada neće nestati, ali će se, vjeruje, promeniti i to nabolje u nekom pogledu jer je, kaže, nemoguće nastaviti ovim putem.

Mislim da ćemo početi pregovore. Bizarno je da se nalazimo u situaciji da neke zemlje pregovaraju, a druge ne pregovaraju, ali ne postoji prava objektivnost u cijelom procesu”, rekao je Rama, koji smatra da je za EU važno da region bude dio te porodice.

Rama je prilično siguran da će zemlje regiona biti dio EU za manje od deset godina, jer je i za EU važno da se “kompletira”.

“Mi smo Evropljani. Možda nemamo 'U', ali imamo 'E'”, rekao je Rama, koji je poručio i da region ne može da bude talac unutrašnje evropske politike, te da treba da se ubrza proces pregovora.

Rama je rekao da su radi brže realizacije projekta koji su dogovoreni u okviru Berlinske inicijative imenovani nacionalni koordinatori u kabinetima premijera, koji bi bili pokretačka sila da pokrene vlade da se adekvatno ponašaju.

Na panelu su, pored Rame, učestvovali i premijeri Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković, predsjednik savjeta ministara BIH Denis Zvizdić, a iako je bio najavljen nije se pojavio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Na Samitu100 poslovnih lidera nisu učestvovali ni premijeri Srbije Ana Brnabić, Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Miro Cerar.

(B92)