Dva tima sprovode dogovor poslodavaca, sindikata i Vlade RS

19:33, 15.01.2018.
Thumbnail

Dva memoranduma Vlada je i zvanično stavila na papir, i zadužila ministre da provedu ono što je dogovoreno sa poslodavcima i sindikatom.

Formirana su dva implementaciona odbora koja će nadgledati provođenje mjera i poštovanje rokova. U oba odbora sjede po tri ministra i po tri predstavnika radnika i poslovne zajednice a nova tijela imaće i sekretare. Sve to pokazuje da je Vlada dogovor ozbiljno shvatila, poručuju druga dva socijalna partnera. Direktor Unije poslodavaca kaže da će se u narednih šest mjeseci vidjeti da da li se poštuje dogovor.

vlcsnap-2018-01-15-19h30m52s101

"Implementacioni odbor Vlade Republike Srpske za realizaciju akcionog plana je početak realizacije naših zajedničkih politika koje smo usvojili kroz memorandum. Očekujemo da će Vlada RS pristupiti realizaciji akcionog plana u prvih šest mejseci tekuće godine", kazao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslodavci i sindikat ne kriju optimizam iako postavljeni rokovi na prvi pogled djeluju preoptimistično.Povećаnje аkcizа nа duvаn i аlkohol planirano je do juna ove godine a do novembra trebalo bi sabrati  višak radnika u javnom sektoru.vlcsnap-2018-01-15-19h31m02s213

Doprinosi na plate smanjivaće se od januara naredne a zakoni će se donositi u toku ove godine. Prve konkretne efekte dogovora privrednici će vidjeti već kod obračuna januarske plate, jer su oslobođeni plaćanja 20 odsto doprinosa u slučaju  porodiljskog odsustva. Plan je da se zakon još dva puta promjeni tako da se do 2020. poslodavci potpuno rasterete. U banjalučkoj "Bemi" kažu da je te namete trebalo davno ukinuti.vlcsnap-2018-01-15-19h31m19s122

"U petak u Banjaluci i Mrkonjić Gradu od 1.300 radnika 146 je bilo na bolovanju, a od toga 81 trudnica i porodilja. Ti ljudi da dođu nemaju gdje sjesti, to je jedan jako ozbiljan problem koji mi ne možemo tek tako riješiti nekim dekretima, nekim paušalnim odlukama koje ja svakako pozdravljam i one su dobre ali ko će dočekati 2020. godinu", kaže Marinko Umićević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema".

Kad se poslodavci rasterete plaćanja doprinosa za porodiljsko odsustvo, i dalje će trudnicama plaćati bolovanje i prvu platu nakon porođaja, u bruto iznosu. Dugove koje fond zdravstva ima prema poslodavcima za refundaciju bolovanja Vlada će isplatiti u obveznicama, koje će poslodavci moći da prodaju i na sekundarnom tržištu kapitala.