Đurić: Oštro reagovati na prijetnje smrću Aleksandru Vučiću

16:30, 07.05.2018.
Thumbnail

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da država mora najoštrije da reaguje na prijetnje smrću predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koje su objavljene na sajtu "KM novine", kao i bilo kom građaninu ili demokratski izabranom predstavniku građana.

Đurić navodi da u tekstu "Postoji li za Vučića drugo rešenje osim metka?!", koji je objavljen na portalu "KM novine", ima elemenata ozbiljnog krivičnog djela.

"Očekujem da država potvrdi svoj demokratski i pravni kapacitet tako što će zaštititi društvo od ove vrste gnusnih napada i kazniti autora u skladu sa zakonom", naveo je Đurić u saopštenju.

On podsjeća da su na pojedinim portalima sve češći tekstovi koji obiluju nevjerovatnom mržnjom, prostaklucima i prijetnjama usmjerenim protiv predsjednika Srbije, ali i Srpske napredne stranke, koja iza sebe ima ubjedljivu podršku građana.

"Ne sme se umobolnicima i nasilnicima dozvoliti da kad god im je volja, bez ikakvih sankcija, suspenduju demokratiju i pozivaju na revolucije i nasilna rušenja vlasti", kaže Đurić.

U kući obješenog, dodaj on, ne govori se o konopcu, a u državi u kojoj atentati na političare nisu neuobičajena pojava, svaka naznaka mogućnosti da bi nečiji život mogao biti ugrožen mora biti ozbiljno ispitana.

Đurić ističe da nikakva i ničija politika ne može biti alibi za ovakvu vrstu prijetnji i uznemiravanje najšire javnosti, jer postoje "zakonom propisane granice prava na neslaganje".

"Uveren sam da pretnje ove vrste ne dolaze slučajno u ovome trenutku, kao što sam uveren i da one nikoga neće zastrašiti i odvratiti sa puta borbe za bogatiju i uspešniju Srbiju", naveo je Đurić.

Na internet sajtu "KM novine", na kome se već duže objavljuju "izmišljotine na račun" predsjednika Srbije, danas je objavljen tekst pod naslovom "Postoji li za Vučića drugo rješenje osim metka?" u kome anonimni autori nedvosmisleno pozivaju na ubistvo Aleksandra Vučića.

Na sajtu koji, kako prenose beogradski mediji, finansira albanska narko-mafija na Kosovu i Metohiji, Vučića nazivaju kriminalcem i ludakom, te priželjkuju njegovu smrt.

Sajt "KM novine" predstavlja se kao sajt koji štiti srpstvo, srpski jezik, kulturu i crkvu.

(Srna)