Đukanović: Podgorica spremna za normalizaciju odnosa sa Moskvom

13:17, 21.04.2018.
Thumbnail

Crna Gora je spremna da normalizuje odnose sa Rusijom, poručio je novoizabrani crnogorski predsjednik Milo Đukanović naglašavajući da je spreman da tome da i svoj lični doprinos.

"Što se Crne Gore i mene lično tiče, priča o normalizaciji naših odnosa je kucanje na otvorena vrata", rekao je Đukanović za RIA "Novosti".

On je naveo da su posljednjih godina nepotrebno pogoršani odnosi dvije države samo zato što je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti prije 12 godina, čemu je i rukovodstvo Rusije dalo veliki doprinos, napravila strateški izbor za članstvo u NATO i EU.

"To su svakako od prvog dana znali i u Moskvi", rekao je Đukanović, koji je i lider DPS-a.

On je naveo da je takav izbor potvrdila i većina građana Crne Gore ubjedljivom podrškom koju je dobio u prvom krugu na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila.

"Očekujemo da naše pravo na izbor sopstvenog puta poštuju svi, a posebno oni koje smatramo tradicionalnim prijateljima. To je pretpostavka, kako je nedavno i predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao, za razvoj odnosa na uzajamno korisnim osnovama", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, crnogorsko-ruski odnosi su određeni viševjekovnom tradicijom prijateljstva i da se zato zajedno moraju potruditi da tako bude i danas kada ih treba osavremeniti.

(Srna)