MUP Kantona Sarajevo

Na dvije lokacije pronađena 224 neprijavljena migranta

17:46, 17.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo danas su u okviru nastavka akcije pružanja podrške Službi za poslove sa strancima BiH na dvije lokacije na području opštine Hadžići locirali 224 migranta koji nisu prijavili boravak i prevezli ih u Terensku kancelariju za poslove sa strancima u krugu Prihvatnog imigracionog centra "Ušivak".

"U skladu sa operativnim planom koji su donijeli direktor Službe za poslove sa strancima i policijski komesar Uprave policije Kantona Sarajevo, od 11.00 do 14.00 časova nastavljeno je sprovođenje mjera i radnji na lociranju migranata koji nisu prijavili boravak", navedeno je u saopštenju MUP-a Kantona Sarajaevo. 

Iz MUP-a podsjećaju da je policija tokom jučerašnje akcije na području sarajevske opštine Centar pronašla osam migranata koji su smješteni u Prihvatni centar "Ušivak". 

"Zajedničko sprovođenja mjera i radnji ima za cilj sprečavanje i sankcionisanje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, njihovog smještaja, kao i drugih aktivnosti vezanih za migrante, s obzirom na njihov nekontrolisan priliv", navedeno je u saopštenju. 

Iz MUP-a upozoravaju da boravak migranata na otvorenom i na javnom prostoru, te u improvizovanim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva, može uticati na narušavanje bezbjednosnog stanja i stvaranje rizika od zaraznih bolesti. 

"Akcija pružanja podrške Službi za poslove sa strancima BiH na lociranju migranata koji nelegalno borave u zemlji biće nastavljena", istaknuto je u saopštenju. 

MUP Kantona Sarajevo sprovodi i projekat "Stop prosjačenju", a tim povodom postavljen je info-pult u Maloj aleji na Ilidži. 

Cilj projekta, kojeg je finansirala opština Ilidža, je uticanje na svijest građana da ne podržavju prosjačenje, odnosno da ne učestvuju u takvim protivpravnim radnjama i ne daju novac ili bilo kakav drugi vid milostinje. 

"Pozivaju se svi koji primijete lica koja prose na javnim mjestima, da to prijave policijskim službenicima ili u Policijsku stanicu Ilidža putem telefona 033/639-000", poručili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.