Drama zbog gasa - za kućnu upotrebu bez matičnog broja

19:55, 06.02.2018.
Thumbnail

Ne treba vam matični broj kada kupujete gas za kućnu upotrebu. To je odgovor Uprave za indirektno oporezivanje na sveopštu pometnju koja vlada na pumpama od stupanja na snagu novog Zakona o akcizama.

Od prvog februara, radnici na pojedinim benzinskim pumpama, kako bi odvojili kupce gasa za automobile i onog za domaćinstvo, od njih traže pregršt podataka, nerijetko i one koje smije da uzme samo ovlašćeno lice. Sve to jer su se uplašili najavljenih kontrola, i kazni koje su predviđene za svakog ko bude uhvaćen u bilo kakvom pokušaju presipanja gasa iz boca u automobile. Iz Uprave poručuju da postoje neka pravila, ali da ih pojedini pogrešno tumače.

"Tu se nalazi podatak o imenu lica, određeni podatak o mjestu i adresi kupca, broj računa, datum računa, i to su podaci koji se nalaze u našem prijedlogu evidencije", kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Samo radimo po uputstvu Uprave za indirektno oporezivanje, odgovaraju bijesne pumpadžije.

Zbog halabuke koja se podigla oko gasa, sastali su se u Petrovu, a od Uprave traže pojašnjenje. Tvrde da je novi Zakon nedorečen, a da Pravilnik  koji je napisala Uprava, a koji bi trebalo da prati zakon, jedan s drugim ne mogu. Zato, poručuju da nije ni čudo što ne znaju kako da se ponašaju, jer nisu sigurni ko bi u slučaju otkrivene prevare, bio kažnjen.

"Problemi su oko definisanja pojma krajnji potrošač, definisanja plina u bocama, da li ide prema distributerima sa obračunatom putarinom, problemi su definisanje prilikom ulaza izjave koja se daje na carini da li je roba za pogon za ostala vozila ili ostalu namjenu", rekao je Slaviša Jović, direktor kompanije „Milojević-Gilje gas“  iz Bijeljine.

vlcsnap-2018-02-06-19h54m04s479

"Potpuno jasno i nedvosmisleno treba pojasniti da se na boce TNG ne plaćaju putarine. Po sadašnjim nekim tumačenjima, ispada da se to čini. To je neprihvatljivo iz više razloga", rekao je Milovan Bajić, direktor “Krajina Petrola” Banjaluka.

Razdvajanje te dvije kategorije je neophodno, jer nekako mora da se izračuna stvarni prihod od akciza, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje. Ipak, ima i onih koji nemaju ništa protiv da na pumpama zapisuju podatake o kupacima, a dolaze iz te branše. Kažu, isto je i sa lož uljem, pa se niko nije bunio.

"Ako bismo željeli da spriječimo upotrebu auto gasa za automobile i za domaćinstva i privredu, sasvim normalno je uzeti neke podatke da bi UIO mogla izvršiti provjeru, odnosno krajnju potrošnju", rekao je Vojin Mitrović iz bijeljinskog "Oktan prometa".

Oni koji su nezadovoljni odgovaraju da su apsolutno za  oporezivanje auto gasa, ali da metode kakve su sada predviđene, jednostavno neće biti moguće sprovoditi. Stupanjem na snagu Zakona o akcizama, auto gas je poskupio za 30 feninga po litru, a zbog plina za domaćinstvo inspektori su i ranije najavljivali oštrije kontrole.

Pošto je ista količna gasa za domaćinstvo duplo jeftinija u odnosu na auto-gas, nije ni čudo što će inspektori na sve načine pokušati da spriječe malverzacije. To im, bar u početku neće biti lako, jer ove dvije vrste goriva, od kojih je samo jedna akcizna, imaju isti tarifni broj. Zbog toga je, kako objašnjavaju, za sada jedini način kontrole evidecija krajnjih korisnika.