Dragan Bogdanić za ATV: Razgovaraćemo o povećanju plata zdravstvenim radnicima

23:15, 21.03.2018.
Thumbnail

Gostujući u Večernjim vijestima ATV-a ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, Dragan Bogdanić rekao je da je dobro što se u Narodnoj skupštini na inicijativu opozicije povela rasprava o stanju u zdravstvu, ali da se ništa novo nije čulo.

Rasprava je, kaže Bogdanić imala smisla dok su u njoj učestvovali poslanici koji su ljekari. Kasnije su se, kaže, uključile "sveznalice" koje ne želi da imenuje kako im ne bi pravio promociju i onda je rasprava otišla u politikanstvo i izgubila svaki smisao.

Stanje u zdravstvu Srpske, kaže, nije ništa gore od onog u regionu.

Situacija nije idealna, ističe, ali je daleko od katastrofalne, kako bi neki željeli da je prikažu.

Prioritet ministarstva je, kaže Bogdanić da se napravi pomak u finansiranju. Neki koraci su već poduzeti u prošloj godini. Tako je Fond zdravstvenog osiguranja smanjio obaveze za 20 miliona maraka, Univezitetsko-klinički centar je uspio da izmiri svoje obaveze i kaže da očekuje da u ovoj godini zdravstveni sistem bude likvidan.

Dugovanja zdravstvenih ustanova, prema njegovima podacima, iznose oko 15 miliona maraka.

Kada je riječ o zdravstvenom osiguranju radnika, ministar Bogdanić ističe da niko u Republici Srpskoj nije bio uskraćen za liječenje, bez obzira da li ima ili nema osiguranje.

I sa Fondom zdravstvenog i penzionog osiguranja je, ističe pronađen zajednički jezik, tako da uz pomoć jednokratnih uplata nijedan radnik neće biti oštećen.

Kada je riječ o povećanju plata zdravstvenim radnicima, Bogdanić ističe da sve zavisi od Savjeta ministara BiH i smatra da bi sav novac ostvaren od povećanja akciza trebalo da ide na povećanje plata zdravstvenim radnicima.

Kada je riječ o odlasku medicinskog kadra i zapošljavanju edukovanih stručnjaka u Srpskoj, ministar ističe da nema mnogobrojnog odlaska vrhunskih ljekara ili univerzitetskih profesora i da će ministarstvo učiniti sve da se ljekarima koji su u evidenciji Biroa za zapošljavanje nađu pozicije kako ne bi zaboravili stečeno znanje.

Kada je riječ o kadru sa srednjom stručnom spremom koji mahom odlazi u inostranstvo, Bogdanić ističe da su to uglavnom prekvalifikovani radnici  iz cijele Bosne i Hercegovine.

Stvaranje boljih uslova, gradnja novih objekata i povećanje plata, trebalo bi, kaže da smanji odlazak medicinskog kadra iz Srpske. Tome bi, ističe, posebno pomogla i izmjena zakona, ali o tome bi trebalo da se razgovara i sa predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika.

U novoizgrađenoj Poliklinici u Istočnom Sarajevu juče je pala jedna regips ploča. Ministar tvrdi da je nevjerovatno da se tako nešto desilo i da će se što prije utvrditi uzrok pada. Simptomatično je, kaže, to što se to desilo baš u danu interpelacije.