Doručak koji topi masne naslage

10:22, 16.11.2017.
Thumbnail

Doručak je najvažniji obrok jer organizmu obezbeđuje energiju neophodnu za funkcionisanje tokom ostatka dana, kaže Danijela Jakubovic, autorka dijete “Veliki doručak”.

Jakubovićeva, koja se zalaže za realizaciju izreke “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah”, u svojoj knjizi “Dijeta velikog doručka” tvrdi da doručak od 600 do 850 kalorija prije 9 sati ujutro služi kao saveznik metabolizma i drastično podstiče mršavljenje, uravnotežava nivo hormona i sagorijeva masne naslage.

– Obilan doručak će aktivirati metabolizam, a ključno je da bude bogat proteinima i vlaknima. Ako se pridržavate svih pravila dijete, za 30 dana možete da smršate do 10 kilograma, a istovremeno jedete sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju – kaže Jakubovićeva.

Kod strožije verzije dijeta “velikog doručka” za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, premda postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

– Važno je pojesti doručak već 15 minuta nakon ustajanja. I oni koji ne osjećaju glad ujutro će se nakon dvije nedjelje prilagoditi i biti gladni – ističe autorka.

Kao primer šta bi trebalo da se jede, Jakubovićeva navodi omlet sa tri bjelanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, žitarica s 200 mililitara mlijeka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.

Doručak svaki dan treba da se sastoji od sedam porcija proteina, uključujući dvije porcije mliječnih proizvoda, dvije porcije ugljenih hidrata, dvije porcije masnoća i jednu porciju slatkog deserta.

Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dvije porcije povrća sa skrobom i jedne porcije voća.

Večera se sastoji od tri porcije proteina, dvije porcije povrća sa skrobom i dvije porcije voća.

(B92)