Dom naroda BiH: Mjere za efikasniju kontrolu rada 2.200 NVO

10:06, 30.06.2017.
Thumbnail

Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa da se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravde BiH, što, kako se navodi, zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim, a biće razmatrano na današnjoj sjednici Doma naroda u prvom čitanju.

Izmjenama i dopunama ovog zakona obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Komisija je podržala Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u prošloj godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH. Zajedno sa preporukama koje sadrži, ovaj Izvještaj biće upućen Domu na dalje razmatranje.

(Srna)