Dom narod: Klub Srba nije prihvatio imenovanja

14:44, 09.02.2015.
Thumbnail

Dom naroda federalnog Parlamenta nije danas prihvatio imenovanje Marinka Čavare (HDZ) za predsjednika Federacije BiH (FBiH), te Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF) za potpredsjednike, s obzirom da su protiv ove liste glasali delegati Kluba srpskog naroda.

Ova lista prihvaćena je tokom glasanja Doma naroda Parlamenta FBiH u cjelini, ali nije dobila potreban broj glasova delegata Kluba srpskog naroda tokom glasanja po klubovima.

Tokom glasanja Doma naroda u cjelini listu je podržalo 30 od prisutnih 50 delegata, 13 je bilo protiv, a šest suzdržanih.

Nakon toga na zahtjev delegata Slaviše Mihajlovića (SNSD) iz Kluba srpskog naroda glasalo se pojedinačno, a tada je listu podržalo 29 delegata, protiv je bilo 14, a osam suzdržano.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara prekinula je sjednicu nakon glasanja.

"S obzirom da ova lista nije dobila potrebnu većinu u Domu naroda, postupak kandidovanje se ponavalja", rekla je Bradara i dodala da se sada očekuje da konačnu riječ da Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Tokom rasprave Mihajlović je ocijenio da današnja sjednica Doma naroda "predstavlja parodiju na račun samo jednog naroda - srpskog".

"Tu paroduiju su prije nekoliko dana pokrenuli SDP i DF. SPD je pokazao da stoji na fonu svoje političke direktive da se bira potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda bez podrške Srba, što je za SNSD nedopustivo", rekao je Mihajlović.

On je upitao ko daje eksluzivno pravo samo jednoj partiji da zauzme sve srpske pozicije, navodeći da očekuje da predložena lista neće dobiti legitimitet Doma naroda.

"Ovdje u Domu naroda trebaju da se dogovaraju narodi", rekao je Mihajlović, koji je upitao Dunovića na koji način misli da bude potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda bez podrške Kluba Srba.

Tokom rasprave, delegat Predrag Kojević (Naša stranka) iz Kluba srpskog naroda rekao da će glasati protiv liste, jer je Čavara u Zagrebu bio na dočeku Darija Kordića, koga je Haški tribunal osudio za ratni zločin u Ahmićima.

"To mi daje razloga da vjerujem da se Čavara ne može zalagati za ono na šta ga obavezuje Ustav FBiH. Zalažem se da nikada i nigdje na javne pozicije ne biramo ljude koji dočekuju ratne zločince kao heroje", rekao je Kojević.

Delegat Ivo Tadić iz Kluba hrvatskog naroda poručio je u replici Kojeviću da je takvim stavom optužio čitav hrvatski narod u BiH.

Predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda Slaviša Šućur rekao je da je SDP pri stavu da je opozicija i da neće glasati za predloženu listu.

Delegat Drago Puzigaća (SNSD) iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda naveo je da se u Domu naroda FBiH mješaju kruške i jabuke, upitavši da li se narušava konstitutivnost naroda ukoliko politički predstavnik jedne stranke zastupa narod bez podrške kluba tog naroda.

"Da li će se na ovaj način ponoviti ono što je Željko Komšić prije četiri godine radio hrvatskom narodu? Prema toj logici nije potreban ovaj dom", naveo je Puzigaća.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH ranije danas prihvatili su imenovanje Čavare, Mahmutbegovićeve i Dunovića za predsjednika, odnosno, potpredsjednike FBiH.

S obzirom da Dom naroda nije prihvatio zajedničku listu na kojoj su Čavara, Mahmutbegovićeva i Dunović, ona se vraća na Predstavnički dom gdje bi odluka o imenovanju trebalo da bude donesena natpolovičnom većinom.