Đokić: Opozicija će imati političku štetu zbog nedolaska na sastanak

21:20, 15.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je večeras za ATV da je štetno što opozicija nije došla na konsulatativni sastanak, na poziv predsjednika Srpske Milorada Dodika, povodom odluke Suda BiH da oslobodi krivice Nasera Orića i da će sigurno opozicija zbog toga imati određenu vrstu političke štete.

Đokić je izrazio žaljenje što se sastanku kod predsjednika Srpske nisu odazvali predstavnici svih stranaka, te ocijenio da će opozicija pretrpjeti veliku štetu zbog nedolaska na taj sastanak.

"Oni mogu da imaju odnos prema Miloradu Dodiku kao predsjedniku SNSD-a ili prema njemu lično, ali on je predsjednik Republike koji je dobio podršku građana Srpske i bar je red doći i reći svoj stav", rekao je Đokić za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je u vezi sa pitanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH važan i potreban sveopšti konsenzus u Republici Srpskoj.

"Puno je bolje da smo bili zajedno i da smo pokazali jedinstvo prema toj temi ili nekim pitanjima koje bismo otvorili na tom zajedničkom sastanku", rekao je Đokić.

On je rekao da je potreban kvalitetan dijalog u BiH o svim pitanjima bez posredovanja i uplitanja stranaca.

Osvrćući se na sudski proces protiv Nasera Orića, Đokić je istakao da se pored velikog broja dokaza očekivalo da se proces završi okrivljujućom presudom, a ne oslobađajućom.

Đokić je rekao da su sve institucije Srpske učinile mnogo da dokažu defektnost pravosudnosg sistema BiH i sve nedostatke koje on ima, što je potkrepljivano brojnim argumentima, pismima, raznim vrstama javno izrečenih stavova sa argumentacijom, ali da očigledno nije bilo sluha za to.

Đokić je dodao da su odnosi unutar koalicije SNSD-DNS-SP dobri i stabilni. "Da nisu takvi, ova koalicija bi davno prestala da radi", rekao je Đokić.

Na pitanje da li je sazrelo vrijeme da Socijalistička partija ima svog pojedinačnog kandidata na izborima 2018. godine, Đokić je rekao da je odavno to vrijeme sazrelo i da je SP imala spremne kandidate za sve funkcije u Republici Srpskoj i BiH, ali da je uvijek spremna da procijeni važnost koalicionog dogovora i sporazuma.

On je rekao da će SP imati svoje kandidate i za predsjednika Republike Srpske i za člana Predsjedništva BiH, ali da je spremna da razgovara sa svojim koalicionim partnerima kako da se usaglasi zajedničko djelovanje na izborima.

Pogledajte snimak emisije!