Đokić: IRB sprema prodaju akcija “RŽR” Ljubija

13:39, 27.03.2018.
Thumbnail

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske vrši određene pripreme za berzansku prodaju akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ "Ljubija".

"Nadam se da će tu aktivnost voditi prema zakonskim procedurama i da će ona biti uspješna, a ko će se javiti za kupovinu mi ne znamo, jer je to nezavisni postupak koji vodi IRB", rekao je Đokić i naglasio da je Vlada dala saglasnost IRB-u da sprovede pomenuti postupak.

Odgovarajući u Narodnoj skupštini na poslanička pitanja tokom aktuelnog časa, Đokić je ocijenio da se RŽR "LJubija" od 2004. godine ne bave rudarskom proizvodnjom, te ne mogu biti na listi strateških preduzeća.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da nije zabranio učeniku Slavku Mrševiću iz Rudog, koji ima autizam, da ide u srednju školu.

"Sva djeca imaju pravo da idu u školu. Škola mu je to omogućila, ali je problem što roditelji traže da mu omogućimo upis u treći razred, iako nije završio prvi i drugi", rekao je Malešević.

On je dodao da ovo dijete ne treba koristiti u političke svrhe, te da resorno ministarstvo radi na tome da riješi ovaj problem u skladu s zakonom.

Malešević je rekao da pri najavljenim izmjenama nastavnog plana i programa u srednjim školama neće biti smanjenja časova srpskog jezika.

"To su dezinformacije i mi ćemo na zahtjev privrednika nastojati da povećamo broj časova praktične nastave", rekao je Malešević.

Potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović rekao je da je u predmetu Nasera Orića bilo određenih indicija da je bilo pritisaka na svjedoke.

Kasipović, koji je i ministar pravde Srpske, rekao je da su postojale i određene aktivnosti MUP-a Srpske u tom smislu, ali nije mogao precizirati koje.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Srpskoj istekao 31. decembra 2016. godine, ali da ima prijedloga da se on produži.

Ona je rekla da je u vezi s ovim pitanjem spremna da se na narednoj sjednici parlamenta razmatraju izmjene postojećih zakona ili da se donese leks specijalis zakon koji će omogućiti produžavanje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se privodi kraju program u vezi sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida Srpske.

"Postojeća uredba je još na snazi. Želimo da taj proces dovedemo do kraja, iako je bilo zloupotreba. Uskoro će biti formirana komisija da se na nivou lokalnih zajednica snimi stanje", rekao je Savanović, dodajući da je Vlada opredijeljena da pojedinačno rješava ove slučajeve.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da treba organizovati sastanak pedijatara i specijalista pulmologije koji bi mogli da predlože najbolje rješenje kako bi se nastavilo liječenje oboljelih od rijetkih bolesti, nakon što oni navrše 18 godina.

"Bitno je da se o tome obavi kvalitetna stručna rasprava, vidi šta su najbolja rješenja i da se donesu odgovarajući zakonski akti", naveo je Bogdanić.

On je rekao da su na tom planu već napravljeni ogromni pomaci organizovanjem donatorskih večeri na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Bogdanić je istakao da je mnogima u okruženju kao pozitivan primjer poslužilo donošenje Zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku, liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu, kao i uvođenje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM.

"Prvi zakon je usvojen na prijedlog predsjednika Dodika, a drugo rješenje na inicijativu premijera Vlade Željke Cvijanović. To je upotpunilo problem liječenja djece, a obuhvaćene su i sve majke koje dobijaju određenu materijalnu nadonkadu", naglasio je Bogdanić, dodajući da je zanemariv broj građana koji su odustali od izdvajanja sredstava za Fond solidarnosti.

(Srna)