Dogovoreno prolongiranje odluke o novom režimu izvoza

14:49, 20.04.2018.
Thumbnail

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči dogovorili su da do 1. jula bude prolongirana odluka turske Vlade o novom režimu izvoza brašna, ulja, šećera i mesa i ostavljen prelazni rok od 45 dana radi usaglašavanja budućih procedura u trgovini i dogovora o najboljim rješenjima za privrednike iz BiH.

Privrednici mogu kao i do sada da izvoze svoje proizvode, a tokom konsultacija biće tražen najefikasniji načini za primjenu odluke koji neće ometati trgovinu, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Radi zaštite domaćih privrednika i definisanja daljih koraka, Šarović je danas o ovoj temi razgovarao i sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom, koji ga je informisao o odgovoru Zejbekčija na zahtjev za prologniranje odluke i opredjeljenju da saradnja sa BiH bude uspješno nastavljena.

Šarović je danas sa delegacijom Ministarstva ekonomije Turske parafirao Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je nakon intenzivnih pregovora i rada uspješno finalizovan i koji će, nakon što bude i zvanično potpisan, doprinijeti daljem usponu ukupne trgovinske razmjene dvije zemlje, navode iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

(Srna)