Dodikove karte: Kako prekrojiti Balkan

19:19, 20.11.2017.
Thumbnail

Republika Srpska ujedinjena sa Srbijom, a Kosovo podijeljeno, s tim što je sjever takođe u Srbiji – tako predsjednik Srpske vidi region kroz deset godina.

U intervjuu za Dojče Vele, na pitanje kako misli da bi region izgledao kada bi se sve države učlanile u EU, Milorad Dodik se latio olovke i papira i nacrtao svoju viziju.

"Šta fali, baš je ovo lijepo.Mi nemamo namjeru ovde da ukinemo sebe, pa da se pripojimo Srbiji na neki način?", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Na konstataciju novinara da bi RS i da ostane, ali i da se pripoji Srbiji Dodik kaže: "RS će ostati, naravno da će ostati. Kako ima Vojvodina, može biti i Republika Srpska".

Isti zadatak, prije nekoliko dana dobio je i srpski član Predsjedništva BiH. Mladen Ivanić, ipak, nije crtao. Na karti bez detaljnih graničnih podjela nešto mu je zasmetalo.

"Samo ste trebali staviti entitete, i rekao bih da. Ne želim ja crtati, to je ono što ima. To ste vi trebali uraditi.Da ste ucrtali manje debelom, isprekidanom linijom", bile su riječi Mladena Ivanića, Mladen Ivanić, srpski član Predsjendištva BiH.

U Ivanićevoj viziji Bosne i Hercegovine nema bez jasno definisanih entiteta. To je, kaže, neupitno. Dok Dodik poručuje da bi kod njega Bosna bila na jednoj, a Herceg- Bosna na drugoj strani, Bakir Izetbegović kaže da granice ne bi mijenjao. Ni on nije crtao po karti. Poručuje da granice samo treba ugovoriti sa Srbijom i Hrvatskom.