Dodik odlučno

Dodik: Vrijeme da se u BiH ukine protektorat

19:26, 03.06.2018.
Thumbnail

Naš cilj je ujedinjenje, ali isključivo na miran način i dogovorom. Jer, bez mira, ništa nema smisla, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u intervjuu za beogradsku Politiku.

Kaže da je njegova želja da to bude konsenzus sveukupne srpske državne i političke elite. Što se tiče BiH, za Dodika je najvažnije pitanje ukidanje protektorata. U Sarajevu će se zalagati da se ingerencije Savjeta ministara svedu na to da bude pomoćni organ Predsjedništva, jer tako stoji i u Dejtonu, kaže Dodik.

"Sve što budem radio biće rukovođeno interesima Republike Srpske i srpskog naroda. Odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promjenu moje politike. Ona je sadržana u Ustavu BiH gdje sve jasno piše. Ništa ne može da se odluči na nivou BiH, ako to ne uključuje entitete", poručuje Dodik.

Takođe, kaže Dodik, treba afirmisati princip prava naroda na samoopredjeljenje, jer granice nisu Bogom date. Napominje da i to pitanje treba rješavati samo uz dogovor između naroda, i da će se odnos snaga mijenjati u narednom periodu.

"Na ovom principu BiH ne može opstati. To nije stvar mog hira ili inata, već predvidiv istorijski proces", kaže Dodik.

Dodik dodaje da vlasti Republike Srpske ne mogu da utiču na poruke stranih državnika BiH, poput posljednjih poruka turskog predsjednika Redžepa Taijpa Erdogana, jer se radi o velikoj zemlji koja je značajan faktor. Isto tako, napominje da je nemoguće zaustavi saradnju Srpske i Rusije, pogotovo što nijedan zahtjev iz Moskve nije bio usmjeren na destabilizaciju ili otežavanje situacije na ovim prostorima.