Dodik i Pavić : Branićemo RS kao zadnjih 20 godina

18:44, 09.10.2017.
Thumbnail

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas na Mrakovici da će svim sredstvima biti branjene institucije Republike Srpske i njihov nesmetan rad.

"Protiv smo blokade Narodne skupštine Republike Srpske i nasilja kao načina političkog djelovanja. U Republici Srpskoj postoji skupštinska većina koja želi da radi, što po svaku cijenu mora biti omogućeno", rekao je novinarima Dodik nakon zajedničke sjednice predsjedništava SNSD-a i DNS-a.

On je izrazio zadovoljstvo zajedničkim radom koalicije SNSD-DNS u posljednjih 20 godina.

"DNS i SNSD su se pokazali kao stabilni koalicioni partneri. Djelovanje koje smo imali u posljednjih 20 godina je dobra garancija za rad u budućnosti, a sličan sastanak ćemo imati i sa Socijalističkom partijom", rekao je Dodik i podsjetio da je koalicija ove dvije partije najdugotrajnija na Balkanu.

On je najavio da će u narednih 30 dana u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj biti analizirani međusobni odnosi SNSD-a i DNS-a da bi bilo postignuto jedinstvo.

"Potvrđujemo odluku i o zajedničkom nastupu na izborima naredne godine sa Socijalističkom partijom i ostalim strankama i socijalnim grupama, o čemu ćemo se dogovarati", naveo je Dodik.

Govoreći o današnjoj oslobađajućoj presudi Suda BiH komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, Dodik je rekao da SNSD i DNS smatraju da su Sud i Tužilaštvo BiH potvrdili da ne mogu imati sistemsku podršku iz Republike Srpske.

"Dva predsjedištva danas su se saglasila da je neophodno održati hitan sastanak u Srpskoj sa svim političkim predstavnicima da bi se dogovorili o sprečavanju negativnih odluka Suda i Tužilaštva na prostoru Srpske", rekao je Dodik i ponovio da ove institucije služe za političku osudu srpskog naroda.

20 godina koalicije

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je da su SNSD i DNS u 20 godina koalicionog djelovanja imali stabilnu vlast i institucije, što je uticalo na razvoj Republike Srpske.

"Djelovanje koalicije SNSD-DNS počelo je krajem 1997. godine, na tadašnjim izborima", rekao je Pavić na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjedništava dvije stranke na Mrakovici.

"Činjenica je da smo se mi tada zvali SNS, ali ova koalicija i ovi ljudi rade 20 godina i to je bio povod da se danas sastanemo. Istovremeno, željeli smo da iskažemo privrženost našem sadašnjem i budućem koalicionom djelovanju", naveo je Pavić.

(Srna)