Dodik obišao Srbe u Krnjaku kod Karlovca

20:57, 14.02.2018.
Thumbnail

Snalazimo se, živimo kako možemo i trudimo se da budemo složni i u dobrim odnosima sa komšijama Hrvatima.

Tako pričaju u Krnjaku nadomak Karlovca, opštini u kojoj je sedamdeset odsto, od skoro dvije hiljade stanovnika, srpske nacionalnosti. Svako, kažu, gleda svoja posla i po vjeri se ne dijele.

"Nemamo mi međunacionalnih problema. Mi imamo izvršnu vlast, srpsku na području opštine, imamo i u predstavničkom tijelu većinu a i odnosi među ljudima su korektni i tu stvarno nema nikakvih problema", kaže Dejan Mihajlović, načelnik opštine Krnjak.

To ne znači da nema nekih drugih. Bolji život i veći standardu u zemlji koja je članica Evropske unije za mnoge je prazna priča.

Srbi u Karlovcu kažu da dijele sudbinu ostalih Srba širom Hrvatske. Egzistencijalni problemi su u prvom planu i nemogućnost pronalaska posla. Iako ih na području grada ima više od deset odsto, kažu da je zapošljavanje u državnim institucijama spalo na svega nešto više od jedan odsto. Međutim, gorući problem je, ipak, nešto drugo.

Prema posljednjem popisu, u Karlovcu živi oko deset hiljada Srba. Lokalni sveštenik kaže da je porazno koliko ih dolazi u crkvu.

"Iz nekih razloga, najvjerovatnije iz straha, u našu crkvu dolazi pedeset porodica, pedeset kuća. To je,znači, oko 400 stanovnika", kaže  protonamjesnik Predrag Sušić.

Kako žive, došao je da pita i predsjednik Republike Srpske. Sa episkopom gornjkarlovačkim, koji je obilježio i krsnu slavu Trifundan, razgovarao je o položaju Srba na Kordunu.

"Ja sam ovdje iz razloga da budem s njima danas, da ih ohrabrim u tom pogledu da vidim na koji način možemo pomoći", izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

"To je za nas podrška da možemo da idemo ka boljem", rekao je Gerasim, episkop gornjokarlovački.

Naprijed se ide i u izgradnji parohijskog doma u centru Karlovca. Ostalo je da se uredi vanjski dio. Crkva Svetog Nikole tik uz dom je obnovljena, a nekoliko puta je bila obijena.