Dodik obećao kažnjavanje svih gubitaša - "stradala" samo dva direktora

12:04, 13.08.2017.
Thumbnail

Najavljena sječa rukovodstva javnih preduzeća svela se na smjenu  direktora bolnica u Banjaluci i Gradišci.

Podsjećamo, predsjednik RS je krajem prošle godine pompezno najavio da će u javnim preduzećima koja budu imala negativne završne rezultate, bez obzira na objektivne ili subjektivne okolnosti, a posebno tamo gdje se utvrde kriminalne aktivnosti, biti smijenjeno kompletno rukovodstvo od nadzora do uprava.

- Prva stvar koju ću uraditi nakon dobijanja izvještaja o završnim računima javnog sektora i javnih preduzeća u Srpskoj, je da ću zatražiti smjenu kompletnog rukovodstva od nadzora do uprava za sva ona preduzeća koja su pokazala negativan rezultat - rekao je predsjednik Srpske.

Rezultati prošlogodišnjeg poslovanja su poznati jer su svi imali obavezu da predaju završne račune od kraja februara.

Po najavi predsjednika, već su trebalo da budu smijenjeni rukovodstva „Željeznica RS“, „Olimpijskog centra Jahorina“ i RiTE „Gacko“ koji su zajedno prikazali gubitak od 38,4 miliona KM u prošloj godini.

Gubitaša sigurno ima još, naročito u zdravstvenim ustanovama koje nemaju obavezu da javno objavljuju podatke o poslovanju, već ih dostavljaju samo Ministarstvu zdravlja i Vladi.

Osim toga, stručnjaci upozoravaju i na lažno prikazivanje poslovanja, odnosno da prikazuju bolje stanje od stvarnog.

Ekonomista Predrag Duduković, ističe da je najava o smjeni „loših“ direktora bila samo izjava za javnost,  bez stvarne namjere da se i ostvari u praksi.

- Prava suština je da je neko ko je postavljen po političkoj naredbi, radi po zahtjevima onog ko ga je postavio tako da i ne može da snosi odgovornost, jer je samo slušao naredbe partije koja ustvari  „rukovodi“ određenim resursom  - kaže Duduković.

Naglašava da javna preduzeća treba da posluju po tržišnim principima koji podrazumjevaju da za svaki negativan rezultat odgovara direktor.

Uhlebljenje rukovodilaca

Takođe, javna preduzeća ne bi trebalo da posluže za uhlebljenje rukovodilaca nego da se bore da pozitivno posluju i da država ima koristi od njih.

- Javna preduzeća ne bi trebalo da se finansiraju iz budžeta, već samo da ostvaruju prihode i još da uplatom poreza i doprinosa, te kroz dobit doprinose budžetu, a ne da budu omča oko vrata državi - naglašava Duduković.

On napominje da ima preduzeća koja po bilansima posluju pozitivno, ali se raznim računovodstvenim kombinacijama dolazi do rezultata koji nisu takvi kakvi se prikazuju, što upućuje na sumnju o fingiranju izvještaja.

- Ne možemo očekivati od ŽRS da posluju pozitivno, ali se mogu smanjiti gubici. Isto tako preduzeća u energetici i šumarstvu moraju da rade pozitivno i bolje od sadašnjeg, a ne da se smanjuju rezultati poput ERS - navodi Duduković.

Posebna priča su javne zdravstvene ustanove za koje, kako je praksa pokazala, ne važe zakoni o plaćanju dažbina. Tako su na kraju prošle godine bolnice i domovi zdravlja dugovali 91,4 miliona maraka samo za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, Miodrag Femić, ocjenjuje da bi rukovodstva zdravstvenih ustanova trebalo da odgovaraju za svoj (ne)rad.

– Međutim, direktore postavljaju partijski, smjenjuju partijski i odgovaraju samo partijski. Za loše poslovanje nikome ne odgovaraju - upozorava Femić.

Poslovanje javnih preduzeća prošle godine

„Željeznice RS“                        gubitak 29,9 miliona KM

Olimpijski centar Jahorina       gubitak 4,4 miliona KM

Aerodromi RS                           dobit 288.000 KM

RiTE „Gacko“                           gubitak 4,1 milion KM

RiTE „Ugljevik“                        dobit 168.065 KM

HE na Drini                               dobit 574.040 KM

HE na Vrbasu                           dobit 255.833 KM

HE na Trebišnjici                     dobit 1,2 miliona KM

Elektrodistribucija Pale            dobit 80.497 KM

Elektrokrajina Banjaluka         dobit 265.586 KM

Elektrohercegovina Trebinje  dobit  95.379 KM

Elektro-Bijeljina                      dobit 74.221KM

Pošte RS                                   dobit  25.537 KM

(EuroBlic)