Dodik: Nije bilo grešaka Srpske koju su neki politički htjeli da joj pripišu

13:12, 18.12.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izlaganje podataka o nekretninama na javni uvid u Han Pijesku u postupku uspostavljanja novog katastra bilo izlaganje opštine, i da tu nije bilo greške koju su neki politički htjeli da pripišu Republici Srpskoj.

"U Han Pijesku nije bilo nikakvog posebnog /pojedinačnog/ izlaganja, već se radilo o izlaganju /cijele/ opštine", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanje zašto je u Han Pijesku završeno izlaganje nepokretnosti i da li je to dovelo do toga da Sud BiH lakše presudi u korist BiH kad je riječ o knjiženju vojne imovine, na način da nisu sve stranke pozvane na to izlaganje, Dodik je rekao da je riječ o spekulacijama i da je to razriješeno.

Vršilac dužnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne Bosiljka Predragović /RUGIP/ rekla je da je Han Pijesak išao u redovan postupak izlaganja i uspostavljanja novog katastra nepokretnosti i da su sve stranke pozivane.

Ona je rekla da su podaci u Han Pijesku izlagani za cijelu katastarsku opštinu jer je bila riječ o masovnom izlaganju, a ne pojedinačnom, koje bude kada neko sam podnese zahtjev.

"Prvo masovno izlaganje bilo je za područje Han Pijeska jer smo imali najažurniji primjer koji se završio 2008. godine", pojasnila je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, u toku postupka, s obzirom na to da je riječ o javnom oglašavanju, sva zainteresovana lica imaju pravo, a RUGIP obavezu i dužnost, da ih na raspravi sasluša i uzme u razmatranje.

Pravobranilaštvo BiH na osnovu predsude Suda BiH tražilo je knjiženje vojne perspektivne imovine u Han Pijesku, lokacija Veliki žep. Pošto je RUGIP odbio taj zahtjev kao neosnovan, pokrenut je upravni spor kod Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i taj sud je upravnu stvar vratio na ponovni postupak.

(Srna)