Dodik: Na birou najviše menadžera sa privatnih fakulteta

07:36, 26.12.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bolonjski proces urušio sistem tradicionalnog obrazovanja.

Dodik je naglasio da je sistem obrazovanja potpuno oskrnavljen i da je hitno potrebna javna debata o tome.

"Govorim najviše o visokom obrazovanju gdje smo prihvatili ili smo morali prihvatiti bolonjski proces koji je urušio tradicionalno obrazovanje kod nas", rekao je Dodik gostujući večeras na Radio-televiziji Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kad se tome doda nepotizam, propusti, da društvo nije sposobno da studenta generacije zaposli na fakultetu, naravno da tu ima mnogo nepravde.

"To ne podržavam i pokušavam da se borim protiv toga, ali da bih se izborio protiv toga onda mi treba saradnja sa univerzitetom i profesorima koji to isto tako hoće, a ne koji će reći šta javna vlast ima s tim, mi smo autonomna institucija", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske napomnje da na birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinženjera, građevinskog ili mašinskog inženjera, ali da je najviše onih koji su završili menadžmente i to na privatnim fakultetima.

"Mi školujemo ljude koji nama ne trebaju", poručio je Dodik.

On je dodao da se s tim svim stvarima treba izboriti, ponovivši da je potrebna javna debata i da je spreman da bude dio toga bez ikakvih zlih namjera u bilo čemu.

"Mislim da je pravo čudo da smo politički i ekonomski opstali u posljednjih desetak godina", istakao je Dodik.

(Srna)