Dodik i Ivanić: Nelegitimna odluka o popisu neće proći

11:33, 02.06.2016.
Thumbnail

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saglasili su se da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, te istakli da srpski predstavnici u BiH ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke.

Dodik je rekao je da će, ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa u BiH, narednih dana dati nalog Republičkom zavodu za statistiku da prekine svaku komunikaciju sa statističkim institucijama BiH.

On je naglasio da je neprihvatljiva metodologija po kojoj je rađen popis i da neće biti primjenjiva za Republiku Srpsku, te da se nada da će stav o neprihvatljivosti popisa imati i predstavnici Srpske u institucijama na nivou BiH.

Ivanić je rekao da se popis ponovo mora vratiti u nadležne institucije jer sve što je urađeno - urađeno je protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda.

On je najavio da će posebno tražiti da se provjeri da li je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak u cijelom procesu, s obzirom na to da ima informacije da je Jukiće donio odluka nakon razgovora sa predstavnicima Tužilaštva BiH.