Dobojska tvrđava meta političkih prepucavanja

20:52, 23.01.2018.
Thumbnail

Simbol grada dobojska tvrđava postala je meta političkih prepucavanja. Nakon što je prije više od godinu Republička inspekcija stopirala radove na spomeniku kulture, u partiji čiji kadrovi gazduju tvrđavom, u svemu vide politiku.

Inspekcija je ragovala na radove na kulama, koji za dobojski NDP nisu sporni.

„Vidno je to politička igra, jer nema razloga da se zaustave radovi, da se vrati nešto u prvobitno stanje da se vrati u smeće. Prigovor je bio da krov nije u boji kao kod drugih tvrđava ili ranije nekad, krov nije ni završen“, kaže Sretko Đurković, odbornik NDP u SG Doboja.

Samo su tvrde uradili prvu fazu, zaštitu krova od prokišnjavanja. Zna se kako se i šta može graditi na na spomeniku kulture, odgovara suprotni tabor.

„Ako neko ima ideju da gradi i sovje neke lične fantazije po Gradini pravi vjerovatno zaduženi organi za to neće dozvoliti. Ne vidim da je to obračun partijski“, rekao je Vojislav Rađa , odbornik SNSD u SG Doboja.

Kroz vijekove su je rušili i dograđivali, ali zbog posljednjih radova trpe posjetioci.Dok se sagrađeno se sruši, aktivnosti su na čekanju, a pare za to niko ne daje.

„Zbog toga mnogo bolja opcija jeste da napravimo elaborat o prilagođavanju da na osnovu tog elaborata možemo da pristupimo bilo kojoj drugoj organizaciji pa od lokalnih republičkih sa namjerom da prikupimo ta sredstva“, kaže Vladimir Marković, direktor Turističke organizacije Doboj.

Koliko bi koštalo prilagođavanja nastalog stanja uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, ne znaju. Tvrde da je jeftine od rušenje za koje treba izdvojiti 80 hiljada maraka. Za spornu gradnju iz gradske kase izdvojeno je tri puta više para.