Doboj: Sve manje radnika u Domu zdravlja

20:02, 20.01.2018.
Thumbnail

Tek je počela, ali u dobojskom Domu zdravlja već znaju da godina neće biti laka. Ugovora sa Fondom još nema, radnika je sve manje, a nije im isplaćena ni petina novembarske i 40 odsto septembarske plate.

Žale se i da šest mjeseci nisu dobili pare za prevoz, a samo u prošloj godini napustilo ih je 46 kolega. U pojedinim službama već škripi.

„Trpi nam služba Hitne medicinske pomoći. Ne uzimamo godišnje odmore i dovijamo se da budemo na usluzi građanima u svakom aspektu. Manje je slobodnih dana, ne uzimaju se godišnji i još se pokrivamo, sve u svemu“, izjavio je Dejan Milanović, Sindikat Doma zdravlja Doboj.

dom zdravlja doboj (2)

U proteklih šest godina broj radnika smanjen je za stotinu. U istom periodu ostali su i bez 10 hiljada osiguranika. Obim usluga je tvrde isti, a para manje.

„S obzirom da smo mi 2016.godine imali ugovor na nivou 8.300.000, a za prošlu godinu 7.100.000, znači negdje 1.160.000 manji ugovor. Ne postoji ustanova koja može to na takav način da nadoknadi“, rekao je Radolsav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj.

Zdravi odlaze u privatnu praksu, ostaju im, kažu, bolesni. Prošle godine su fakturisali 15 miliona maraka, duplo više nego što im plaćaju. Slamku spasa potražiće izlaskom na tržište, ali još ne otkrivaju kada i kojim uslugama.