Doboj: Boračka organizacija nema para za drugo udruženje

21:40, 21.12.2017.
Thumbnail

Žalimo zbog izbacivanja iz budžeta svake organizacije koja brine o makar jednom borcu, ali nemamo ni para ni mogućnosti da im pomognemo.

Iako su gradske vlasti, nakon izbacivanja iz budžeta, Udruženje porodica poginulih i nestalih boraca uputili da prava ostvare kroz rad boračke, oni tvrde za to nemaju mogućnosti. I sami su dobili 50.000 maraka manje nego što su tražili.

„Mi ne možemo da finasiramo bilo koga. Ne postoji način, mi bi  prekršili statut i poslovnik o radu, jer ne možemo finansirati druge“, kazao je  Petar Tubić, predsjednik Skuopštine GBO Doboj.

Porodice poginulih kažu ostvaruju prava kroz odbor u gradskoj boračkoj organizacji. Nemaju podatak šta su uradili ove godine i priznaju da nije dovoljno.

„Mi pokušavamo da pomognemo prema svojim mogućnostima svim porodicama poginulih", kazao je Sreto Nešić, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca GBO Doboj.

Statut i program rada su nam različiti, kažu u Udruženju porodica poginulih i nestalih, i jasno nam  je da boračka organizacija nije adresa. Devedeset odsto rada im je posvećeno traženju nestalih, što boračka ne radi.

„Ja neću nijedne riječi da progovorim protiv Boračke organizacije, ona je 100 odsto u pravu kada kažu 'što bi mi finansirali neku drugu organizaciju'“, izjavio je Drago Jović iz Udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila Doboj.

Sa 6.000 članova i značajnim rezultatima u pružanju pomoći porodicama koje okupljaju, posljednje su udruženje koje je trebalo da bude izbačeno iz budžeta, kaže Jović. Ranije su dobijali do 30.000 maraka, uglavnom na papiru.