Disciplinski postupak protiv vojnika koji je veličao Ratka Mladića

16:56, 12.02.2018.
Thumbnail

Oružane snage Bosne i Hercegovine pokrenule su disciplinski postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića, koji je na svom Instagram profilu veličao Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom.

Policijski organi u BiH takođe provjeravaju navode prijave protiv Tojčića, koji je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: "Zna Evropa, al' neće da prizna, borio se general protiv terorizma." U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: "Hvala za sve!!".

"Zbog kršenja i nepoštovanja zapovijesti koje tretiraju problematiku postavljanja sadržaja na društvene mreže te fotografisanja na vojno kontrolisanom području, a sve u skladu sa zakonima i pravilima OS-a i Ministarstva odbrane BiH, pokrenut je disciplinski postupak protiv Tojčića", potvrđeno je u Ministarstvu obrane BiH.

Disciplinski postupak još nije proveden do kraja, a u Ministarstvu odbrane BiH navode da, ukoliko se utvrde propusti, biće mu izrečena disciplinska mjera.

Tojčić nije jedini pripadnik OS-a koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine. U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS-a BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

"Istima su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO-u i OS-u BiH", rečeno je u ministarstvu.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Hagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje kao talaca vojnika Ujedinjenih nacija (UN) te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

(BIRN)