Direktor naplaćivao 200 KM mjesečno za volontiranje

13:16, 26.01.2018.
Thumbnail

Direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko Nihad Šibonjić (59) optužen je da je mimo procedura zaključio na desetine ugovora o volontiranju na osnovu kojih je od doktora i drugih medicinskih radnika bez radnog iskustva mjesečno naplaćivao 200 KM.

On se sumnjiči da je zloupotrebio položaj ili ovlaštenja direktora, jer je prije dvije godine suprotno propisima o radu zaključio ugovore o obavljanju volonterske prakse uz obavezu volontera da plaćaju naknadu JZU „Zdravstveni centar“ čime je toj ustanovi protivzakonito pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 20.000 maraka.

U optužnici Tužilaštva Brčko distrikta se navodi da se sumnja da je on zaključio blizu 40 ugovora o obavljanju volonterske prakse.

- Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200 maraka – navedeno je u optužnici.

Optužnicu je potvrdio sud, a u njoj je, između ostalog, navedeno da je on 30. novembra 2015. godine kao direktor ove zdravstvene ustanove sa doktorom B.S., na njegovu ličnu molbu, zaključio ugovor o volontiranju bez ikakvog pravnog utemeljenja, te da je B.A. sukcesivno ispostavljao račune.

Volonter je JZU “Zdravstveni centar” Brčko isplatio ukupno 1.200 KM. Sumnjičen je da je zaključio ugovore i sa diplomiranom medicinskom sestrom, inženjerom medicinsko-laboratorijske dijagnostike, laboratorijsko-sanitarnim tehničarima, medicinskim tehničarima.

Bilo je predviđeno da volonteri dok se nalaze na stručnom osposobljavanju, uplaćuju po 200 KM mjesečno. Neki su tako, u zavisnosti od toga koliko su mjeseci volontirali, plaćali 200, 400, 600, 800, 1.000 i 1.200 maraka.

U optužnici se navodi da je na ovaj način on teže povrijedio pravo na ravnopravan tretman svih ostalih koji su bili zainteresovani i koji su ispunjavali sve uslove predviđene pravilnikom, te da je pribavio imovinsku korist zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu u iznosu od 23.200 KM.

Oduzimaju 23.200 KM

Šibonjić je optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja Krivičnog zakona Brčko distrikta, kao i JZU “Zdravstveni centar Brčko” . Tužilaštvo je zatražilo da se od ove zdravstvene ustanove oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom. Za teži oblik krivičnog djela, koje Tužilaštvo Brčko distrikta stavlja na teret prvooptuženom, propisana je kazna zatvora u trajanju do jedne od deset godina.

(EuroBlic)