Digitalna valuta bitkoin sve jača

10:41, 05.09.2017.
Thumbnail

Digitalna valuta bitkoin prvi put je prekoračila omjer - jedan biktoin za 5.000 dolara, navodi "Koindesk".

Prema cjenovnom indeksu, bitkoinom se krajem prošle sedmice trgovalo po rekordnih 5.103,9 dolara.

Time je ukupna vrijednost kriptovaluta kojima se trguje na službenim tržištima, uključujući etereum, bitkoin i bitkoin keš, premašila 176 milijardi dolara.

Trgovci su, u međuvremenu, počeli prodaju, pa je početkom sedmice, vrijednost bitkoina pala za 12 odsto u odnosu na rekordni nivo - na 4.485 dolara.

Još početkom godine vrijednost bitkoina bila je manja od 1.000 dolara, pa su u julu neki analitičari tržišta strahovali da će zbog "rata" oko njegove budućnosti - skliznuti još niže.

Međutim, dogodilo se suprotno - vrijednost mu je rasla nakon što se počeo sprovoditi kompromisni plan i omogućavati obrada više transakcija po minutu.

Potom je u avgustu na osnovi popisa transfera bitkoina kreirana nova virtuelna valuta - bitkoin keš, i to bez ikakvih negativnih posljedica po izvornu digitalnu valutu.

Uprkos novom padu bitkoina ispod 4.500 dolara, Itan Jankeljevič, stručnjak za kriptovalute pri "Šeridanovima", londonskoj advokatskoj firmi, predviđa da će se trend jačanja ove digitalne valute nastaviti.

(Srna)