DF: Erdoganov skup moraju odobriti institucije BiH

13:21, 07.05.2018.
Thumbnail

Politički skupovi stranih političkih ličnosti ne mogu se održavati na teritoriji BiH bez pozitivne odluke institucija BiH, pa tako i predizborni miting turske Stranke pravde i razvoja (AK) i Redžepa Tajipa Erdogana, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta (DF).

Povodom nezvanične najave održavanja predizbornog mitinga AK partije i posjete njenog lidera Erdogana Sarajevu, DF ističe da je BiH suverena i takva treba da ostane, te da ima svoje institucije koje su prema Ustavu zadužene za vođenje spoljne politike.

DF smatra da institucije BiH moraju donijeti odluku da li će dozvoliti eventualno održavanje predizbornog mitinga AK partije i Erdogana koji se nezvanično najavljuje za 20. maj u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu.

"Zbog silnih medijskih `nagađanja` smatramo da javnost u BiH i građani Sarajeva moraju dobiti odgovore ko je organizator najavljenog predizbornog skupa i da li je na navedenom skupu planirano učešće domaćih javnih ili političkih ličnosti", navodi se u saopštenju.

Iz ove stranke poručuju da su predsjednik Turske, kao i lideri drugih prijateljskih zemalja u svakoj drugačijoj "dobrodošli i dragi gosti u BiH".

Mediji su ranije objavili da bi 20. maja Erdogan u Sarajevu trebalo da održi predizborni skup Stranke pravde i razvoja kojem bi "prisustvovalo 10 hiljada Turaka koji žive u BiH".

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori.

(Srna)