Detalji odgovora Tima za odbranu Dana Republike Srpske

19:35, 21.03.2018.
Thumbnail

"Dan Republike Srpske nije propis kojim se pravi razlika između pojedinaca ili grupa. Praznovanje sekularnog praznika ne može se tumačiti kao akt diskriminacije", piše u integralnoj verziji teksta koji su usvojili članovi Tima za odbranu Dana Republike Srpske, koji je u posjedu ATV-a.

U odgovoru tvrde da je pravo na određivanje praznika neosporno, sve dok nije u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, međunarodnim pravnim propisima i Ustavom BiH. Članovi Tima se pozivaju i na Deklaraciju Skupštine srpskog naroda u BiH iz '92. godine, čiji su principi ugrađeni u Ustav Republike Srpske, a kasnije priznati i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Tvrde da se, kao u Zakonu koji pokušava da ospori deset delegata iz Vijeća naroda, u Deklaraciji deveti januar nigdje ne pominje u kontekstu vjerskog praznika.

vlcsnap-2018-03-21-19h32m43s137

U Deklaraciji nije pomenuto da je donesena na dan Svetog Stefana, niti se taj dan označava kao krsna slava Republike Srpske. Krsna slava nije ustanovljena bilo kojim aktom Narodne skupštine, nije sadržaj Ustava i pozitivnih zakona. To što su neki od sastavljača programa proslave Dana Republike navodili da je taj dan njena krsna slava, jer u taj dana "pada" Sveti Stefan, postupanje je koje nije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske. Postupanje pojedinaca ne može biti predmet ovog postupka, pa tako ni imati značaj prilikom odlučivanja.

Za deset delegata iz Vijeća naroda datum je sporan, jer je, kako tvrde, javni praznik i dan samo jednog entiteta, da ne uključuje nesrpsko stanovništvo, i da je odraz političke volje jednog naroda. Tim za odbranu demantuje te navode, tvrdeći da sekularni praznik mogu da obilježavaju sva tri konstitutivna naroda, ukoliko to žele. Članovi Tima navode i da bi Ustavni sud nejednako postupio ukoliko bi prihvatio zahtjev delegata, jer su suprotno odlučili po apelaciji 30 poslanika Narodne skupštine u slučaju obilježavanja prvog marta kao Dana nezavisnosti BiH. Članovi Tima će u dokument ugraditi još nekoliko sugestija. Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine usvojiće ga za sedam dana.