DEL VEKIO: Hrvatski eksperti pomažu BiH na evropskom putu

16:22, 14.11.2014.
Thumbnail

Hrvatska se ne zadržava na verbalnoj pomoći BiH u njenim evropskim integracijama, već je napravljen čitav plan aktivnosti koji uključuje i hrvatske eksperte, izjavio je danas u Doboju ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio.

"BiH je značajan partner Hrvatskoj, kojoj je važno da lokalne, entitetske i institucije BiH budu spremnije za povlačenje sredstava iz evropskih fondova", izjavio je Del Vekio na seminaru "Regionalna politika i fondovi EU" koji se danas održava u Doboju, u organizaciji Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Ambasador Hrvatske naglasio je da se u sklopu ukupne saradnje procesa EU integracija ne treba zadržavati samo na nivou BiH i entiteta.

Prema njegovim riječima, aktivnosti treba spustiti i na nivo opština ili gradova, te razgovarati sa ljudima u okviru lokalnih institucija i agencija kojima je to i zaduženje.

"Treba imati znanja koja se odnose na pripremu i definisanje strategija, na osnovu kojih se povlače sredstva iz EU fondova", naveo je Del Vekio.

On je ocijenio da je EU tokom majskih poplava pokazala ogromnu solidarnost, što je dobar znak za BiH u vezi sa njenim trenutnim statusom u evropskim integracijama.

Šef Odsjeka za obrazovanje u Direkciji za evropske integracije BiH DŽenana Živalj upozorila je da se u formalnom sistemu obrazovanja BiH nije prepoznala potreba jačeg uključivanja EU integracija.

Prema njenim riječima, neophodno je podići znanje, svijest i spremnost za te procese na lokalnom nivou.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić naglasio je da, zahvaljujući seminarima, gradska uprava priprema službenike da pravilnim postupanjima lokalni akcioni planovi mogu odgovoriti procedurama i zahtjevima EU fondova.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović navela je da je ova opština rano prepoznala potrebu finansiranja projekata iz alternativnih izvora.

Prema njenim riječima, opština Foča je realizovala dva projekta iz oblasti turizma sa Crnom Gorom sredstvima EU fondova prekogranične saradnje. Vrijednost posljednjeg projekta koji je u završnoj fazi iznosi 360.000 evra.

Na današnjem seminaru, održanom s ciljem jačanja lokalnih kapaciteta BiH za proces pristupanja EU, učestvovali su i predstavnici "Centra izvrsnosti" Ministarstva inostranih i evropskih poslova Hrvatske.