Deficitarna zanimanja: Bolji standard za one koji žele da rade

  • 17.05.2018.22:05

Bivši osnovci sutra će se suočiti sa jednom od najvažnijih odluka - kojim putem krenuti dalje. Ministarstvo prosvjete i kulture spremno je da objavi Konkurs o upisu učenika u srednje škole a ministar Dane Malešević budućim srednjoškolcima poručuje - dobro razmislite čime želite da se bavite.

"Imamo dovoljno mjesta za sve učenike koji završavaju osnovnu školu jer konkursom se traži negdje oko 11 hiljada mjesta u srednjim školama, a nešto manje od 10 hiljada učenika završava osnovnu školu. Dakle svi će moći da nađu svoje mjesto, s tim da vjerovatno jedan broj učenika neće moći upisati baš ono što želi", rekao je Malešević.

Ono što poslodavci žele jesu školovani stručni kadarovi, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca. Zato je zadovoljan odlukom Ministarstva kojim se povećava broj dana praktične nastave u srednjim školama kao i vremenski period koji sada obuhvata jedan čas od 60 minuta. Ipak kaže, to je samo početak. Ističe da će nastavnici i privrednici morati da sarađuju zajedno.

"Moramo organizovati zajednički sa školama obavljanje prakse i povezati značajnije privredu i školstvo. To naravno nije lako i neće biti lako zato što privreda nema dovoljno kapaciteta ni u materijalnom smislu ni u kadrovskom smislu i to će biti jedan vrlo težak i dugotrajan posao", kaže Trivić.

Prvi korak Ministarstva prosvjete biće da donese opis 10 standarda za 10 određenih zanimanja do kraja ove godine. Pomoću njih će usmjeravati učenike, obezbjediti praksu ali i dati mogućnost ranog zaposlenja kao i određene mogućnosti stipendiranja. Novi standardi će se odnositi na područja mašinstva, šumarstva, poljoprivrede i tekstila.

Ministar rada i boračke zaštite, Milenko Savanović smatra da je ovo odličan način da Republika Srpska iskoristi sve svoje resurse.

"Tržište je otvoreno sa svih strana, dolazi nešto što mi ne možemo proizvesti a imamo resurs i ljude, imamo resurs i prirodu. U preoblikovanju svijesti svih nas u smislu obrazovanja, u smislu nekih naših odnosa prema radu i sa privrednim resursom mi možemo da dostignemo neki novi nivo koji je mnogo prihvatljiviji i mnogo bolji", kaže Savanović.

On dodaje da će bolji standard biti obezbjeđen onima koji budu željeli da rade.
"To se posebno odnosi na zanimanja koja se u Republici Srpskoj vode kao deficitarna", kaže Savanović.