Defibirlatori bi se mogli naći i na ulicama Banjaluke

20:55, 22.10.2017.
Thumbnail

Ako nekog srca izda na ulici, možda bi, ubuduće, mogli da mu pomognu i prolaznici. Po uzoru na gradove u regionu, i u Banjaluci će biti postavljeni ulični defibrilatori, kažu u Udruženju kardiloga.

Priručni aparati za reanimaciju bili bi slični bolničkim, a razlika je samo u načinu korišćenja, jer bi njima mogli da rukuju svi, a ne samo ljekari.

Defibrilatori bi bili postavljeni u najprometnije ulice ili pored bankomata. Aparat za reanimaciju bi sadržao i zvučno upustvo za korišćenje.

U Udruženju kardiologa kažu da je vrijeme da se ugledamo na Srbiju, koja je prije osam godina na javna mjesta postavila aparate za reanimaciju. Svjedoci su kažu, brojnih, kobnih ishoda kad pacijenti nisu imali vremena da stignu do bolnice.

“Koristi se u kritinčim stanjima, kada pacijenti gube svijest, kada imaju maligne poremećaje srčanog ritma i ustvari to je jedini lijek. Mi naravno imamo limitirano vrijeme da pomognemo pacijentu", rekao je Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa.

Građani kažu da bi rado pomogli u nevolji i da im se ideja dopada.

Protiv te ideje nemaju ništa ni u resoru zdravlja, ali objašnjavaju da do njene realizacije ima mnogo posla, od usklađivanja propisa, do edukacije.

Iz Udruženja kardiologa poručuju da je zdravlje prioritet, i obećavaju da će oni raditi na edukaciji. Ni aparati, tvrde, nisu skupi. Jedan ulični defibrilator košta oko 6.000 maraka.